Start van hoofdcontent

Stad

nl

Heeft bouwen met hout de toekomst? "Eén kuub hout compenseert 6000km met de auto"

7 maart 2021, 11.09 uur · Aangepast 17 augustus 2023, 13.13 uur · Door Redactie i.s.m. Kennispartners

Bouwen met beton en staal is slecht voor het klimaat. Bijna 40% van de CO2 uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door de bouw, blijkt uit een recent verschenen rapport van de VN. Biobased bouwen zou een oplossing kunnen zijn. Waarom bouwen we onze huizen bijvoorbeeld niet van hout? Bouw Woon Leef zoekt het uit en duikt de maand maart in de wereld van de houtbouw.

Quote

"Als de betonindustrie een land zou zijn dan zou het de derde vervuiler ter wereld zijn. Dus dan heb je China, Amerika, beton''

Jurrian Knijtijzer - architect en directeur finch buildings

Houtbouw is niet alleen niet-belastend voor het klimaat, stelt architect Knijtijzer. Het is zelfs goed voor het klimaat. "Als je hout gebruikt om te bouwen dan blijft de CO2 in het materiaal besloten liggen en gaat niet rotten of branden." Ook Bob van der Zande, woordvoerder houtbouw van de metropoolregio Amsterdam (MRA) is fan van houtbouw. "Eén kuub hout die compenseert het rijden van 6000 kilometer van één auto." Wat is dan de reden dat er relatief weinig wordt gebouwd met hout?

Jurrian Knijtijzer - architect

Meer beton dan hout voor handen

Een reden waarom er nog zo weinig met hout wordt gebouwd zouden de hogere kosten kunnen zijn. "In de basis is hout wat duurder dan beton, maar dat heeft alles met schaal te maken." zegt Knijtijzer. Er is simpelweg meer beton dan hout voor handen. Volgens van der Zande is het een kwestie van tijd dat het bouwen met hout juist goedkoper wordt dan bouwen met beton. "Je kan sneller bouwen, je kan lichter bouwen. Uiteindelijk kan je dan ook goedkoper bouwen, omdat het lichter is en sneller gaat."

modulair bouwen
Quote

"Je kan goedkoper bouwen, omdat het lichter is en sneller gaat."

bob van der zande - metropool regio amsterdam

Brandveiligheid

En ook het argument dat hout minder brandveilig zou zijn is volgens Knijtijzer niet geldig. "Hout is juist een heel goede brandisolator. "Eén zo’n plaat hout is al 90 minuten brandwerend."
Vanuit de overheid wordt de eis gesteld dat een woning een brandoverslag heeft van 60 minuten. Met andere woorden, als een appartement in de brand staat, moeten de muren ervoor zorgen dat het minimaal een uur duurt voordat de brand het naastgelegen appartement bereikt. "En omdat wij modulair bouwen hebben we twee platen naast elkaar, dus zit je op drie uur brandwerendheid", aldus Knijtijzer.

Bob van der Zande - Metropool Regio Amsterdam

Gehorig

Een ander veelgehoord vooroordeel is dat wonen in een houten gebouw gehorig zou zijn. Maar volgens Knijtijzer zorgt modulair bouwen er juist voor dat de appartementen een goede geluidsisolatie hebben. "We kunnen die losse componenten ook heel goed akoestisch ontkoppelen."
Houtbouw hoeft dus niet duurder te zijn, is niet brandgevaarlijker en ook niet gehoriger. Waarom wordt er dan nog relatief weinig met hout gebouwd?

Quote

‘Men begint in te zien dat het nodig is, maar om de grote jongens mee te krijgen zullen we echt hele harde afspraken moeten maken'

bob van der zande - Metropool regio amsterdam

Vastgeroest

Volgens van der Zande is de belangrijkste reden waarom er nog steeds zo weinig met hout wordt gebouwd de gewenning. "Daar heeft de bouwwereld in geïnvesteerd, ze weten hoe ze het moeten doen." Van der Zande is er echter wel van overtuigd dat die omslag gemaakt kan worden. Binnen de MRA is nu afgesproken dat de komende vier jaar 20 procent van de nieuwbouw houtbouw is. "Men begint in te zien dat het nodig is, maar om de grote jongens mee te krijgen zullen we echt hele harde afspraken moeten maken, want dan gebeurt het pas."

Knijtijzer en van der Zande zetten zich dus in voor veel meer houtbouw. Hoe wordt daar door anderen in de bouwwereld tegenaan gekeken? En is hoe is het om te wonen in een houten huis? Bouw Woon Leef zoekt het deze maand uit. We spreken onder andere met bewoners, betonliefhebbers, ontwikkelaars en architecten.

🎧 Nieuw: De Bouw Woon Leef Podcast 

Luister ook naar de Bouw Woon Leef podcast over Houtbouw via Spotify, Deezer, Apple Podcasts of Google Podcasts.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in de metropoolregio Amsterdam.