Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Sportraad en -bonden: gemeente maakt in nieuwe wijk te weinig ruimte voor sport

5 maart 2021, 07.00 uur · Aangepast 5 maart 2021, 07.21 uur · Door Redactie

Er zijn zorgen in sportland. Volgens de Amsterdamse sportraad en de KNVB (voetbal), KNLTB (tennis), KNHB (hockey) en NHV (handbal) maakt de gemeente in meerdere wijken in aanbouw niet genoeg ruimte vrij voor sport. Het Schinkelkwartier, op de grens van Nieuw-West met Zuid, is een van deze wijken. Wethouder Kukenheim (Sport), meent dat er wél voldoende sportgelegenheid zal zijn voor de toekomstige bewoners van de wijk. 

"Of het vijf voor twaalf is? Misschien zelfs wel twee voor twaalf", is Erik Poel, Algemeen Directeur van de KNLTB, duidelijk. Samen met afgevaardigden van de KNVB, de KNHB én met sportraad-voorzitter Ageeth Telleman is hij donderdag naar de handbalvelden van Westsite in Nieuw-West gekomen om de alarmklok te luiden. 
Quote

"Nu ligt er een concept dat nog niet dichtgetimmerd is, dus juist nu kan er nog iets gebeuren"

Ageeth Telleman, voorzitter Amsterdamse sportbond
"Het is best wel bijzonder dat wij hier als sportraad Amsterdam staan, samen met deze drie sportbonden", zegt Telleman. "We voelen echt de urgentie omdat de plannen hier in het Schinkelkwartier nog niet definitief zijn. Nu ligt er een concept dat nog niet dichtgetimmerd is, dus juist nu kan er nog iets gebeuren."

Scenario IJburg voorkomen

De zorgen van de sportraad en de bonden komen onder meer voort uit eerdere ervaringen. "We hebben het eerder meegemaakt op IJburg", licht Telleman dat toe. "Daar is een heel mooie nieuwe wijk aangelegd. Maar daar was geen ruimte voor sport ingepland. Daar hebben ouders heel hard gewerkt om hockey- en voetbalvelden te realiseren. Maar dat is te laat. Want dan groeit er een generatie kinderen op zonder voldoende ruimte voor sport. Dat willen we hier voorkomen."
Wethouder Simone Kukenheim
Naar aanleiding van de ervaringen met IJburg, werd in 2018 een sportnorm ingesteld. Daarin staat welke sportfaciliteiten en hoeveel er in de stad moeten zijn. Volgens de sportraad wordt aan deze norm niet voldaan bij de plannen voor het Schinkelkwartier. "Uit het projectplan blijkt dat, waar er vijf hectare nodig zou zijn volgens de sportnorm, er maar één hectare wordt ingepland."
Quote

"We hebben precies uitgerekend hoeveel hectare aan sportvelden er moet komen. En die realiseren we ook. Niet in de wijk, maar vlak daarbuiten"

simone kukenheim, wethouder sport
"Nee, dat klopt niet", is verantwoordelijk wethouder Kukenheim duidelijk. "We hebben 4,8 hectare voorzien, waarvan er eentje in het wijkje zit. De andere hectare doen we net daaromheen. En dat is ook heel verstandig. Want als je die vijf hectare zou uitsmeren in dat wijkje zou je helemaal geen gezond sportpark kunnen maken met gezonde clubs."

"De sportraad wordt helemaal tevreden gesteld wat betreft deze buurt", zegt Kukenheim verder. "Want we hebben precies uitgerekend hoeveel hectare aan sportvelden er moeten komen. En die realiseren we ook.  Dus niet in de wijk zelf, maar vlak daarbuiten." 

Hoewel de sportraden en sportbonden zelf niet het gevoel hebben dat ze tevreden worden gesteld, houden ze hoop. "Ja, die moet je altijd houden. Maar het zou fijn zijn als er nu toch eindelijk resultaat gaat komen", zegt Poel.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938