Start van hoofdcontent

Stad

nl

OMT-lid De Jong: "Als terrassen leiden tot minder samenscholingen, dan ben ik voor openen"

7 maart 2021, 07.02 uur · Aangepast 7 maart 2021, 08.03 uur · Door Redactie

Als het openstellen van terrassen zou leiden tot minder samenscholingen zoals op de demonstranten op het Museumplein en de feestende jongeren in het Vondelpark, dan kan het een goed idee zijn om deze te openen. Dat stelt viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong tijdens een nieuwe corona Q&A op AT5. Het huidig aantal coronabesmettingen zorgt echter voor weinig ruimte tot verder versoepelen.

Al enkele weken wordt er hard  gelobbyd om de terrassen te openen. De horeca denkt de oplossing te zijn voor grote bijeenkomsten van mensen zoals vorige week in het Vondelpark. Daar werd een feest door de politie beëindigd. Eigenaren zagen met lede ogen aan dat veel mensen gedurende het mooie weer massaal naar buiten trokken. 

Drukte in het Vondelpark

De Jong snapt de oproep van horeca-eigenaren. "Je zou kunnen zeggen dat, als er een garantie zou zijn dat het openen van de terrassen zou leiden tot minder samenscholen op bijvoorbeeld het Museumplein en het Vondelpark, dat het dan misschien een heel goed effect heeft. Als de terrassen ook goed gereguleerd zijn qua afstand, dan zou ik er voorstander van zijn. Ik weet niet of die garantie is. Ik weet niet of de mensen die feesten in het Vondelpark of demonstreren op het Museumplein zich überhaupt iets ergens van aantrekken."

Risico's

Wel stelt het OMT-lid dat verder versoepelen op basis van het huidig aantal besmettingen niet verstandig is. "De Engelse mutatie neemt langzaam de andere varianten over, dat is ook de reden van zorgen. Als je puur naar deze data kijkt, dan is er geen ruimte voor versoepelingen. Maar je kijkt ook naar de samenleving, wat scholieren en wat het haar nodig hebben. Dan is er wel reden voor meer versoepelingen. Het is altijd een afwegingen tussen risico's. Het is wel iets waar we heel goed naar moeten kijken dat het niet de spuigaten uit gaat lopen."

Quote

"De afgelopen versoepelingen zijn ook niet perse een advies van het OMT, maar waren een afweging van het kabinet"

Menno de Jong, VIROLOOG AMSTERDAM UMC

'"Als je kijkt naar de cijfers, puur vanuit mijn blik: de infectiedruk, is er gewoon heel weinig ruimte voor versoepelingen. Inclusief de terrassen. Hoe graag ik dat ook zou willen." Maar zegt hij ook: "Het kabinet maakt de afwegingen. Het OMT richt zich op de risico's voor rondom de infecties. De afwegingen worden verder door het kabinet gemaakt. De afgelopen versoepelingen zijn ook niet perse een advies van het OMT, maar waren een afweging van het kabinet."

Scholen

Over het - gedeeltelijk - openen van scholen zegt De Jong: "Een deel van de risico's zijn prima te hanteren. Van een schaal van 1 tot 10 vind ik het gemiddeld spannend." Toch zijn er op meerdere basisscholen al uitbraken geweest. "Dat is reden tot zorg. Scholen zijn nog steeds een bron van verspreiding. Dat moet zoveel mogelijk beperkt worden. Scholen denken er gelukkig al goed over na, maar je ziet dat het heel makkelijk kan uitbreken."

Aanstaande maandag geven demissionair minister van volksgezondheid en premier Mark Rutte een nieuwe persconferentie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938