Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politici in debat over binnenstad: "Engelsen verkleed als piemel, kom niet meer terug"

11 maart 2021, 22.33 uur · Aangepast 15 maart 2021, 13.29 uur · Door Redactie

Hoe ging de gemeente met de ondernemers om tijdens de coronacrisis en hoe moet het straks verder met de binnenstad? Dat waren de vragen die vanavond centraal stonden in het Amsterdam City Verkiezingsdebat met de fractievoorzitters van GroenLinks, D66, PvdA, SP, VVD en het CDA.

Tijdens het debat vertelden ondernemers over de gevolgen die de coronacrisis voor hen heeft. "Uiteindelijk ontkom je er niet aan omdat de crisis aanhoudt, de onzekerheid houdt aan, je weet niet waar het naartoe gaat, om toch te gaan reorganiseren", zei Sergio Segers van Tourism Group International, waar onder meer Tours & Tickets onder valt. "We hebben in oktober de eerste ronde gehad en afgelopen maand de tweede. En we hopen echt dat het hierbij blijft." 

Hans Verhoeven van Gays & Gadgets in de Spuistraat had zich voorbereid op een jubeljaar vanwege de vele geplande evenementen in 2020, maar het liep helemaal anders. "Het geld is op. Ik geloof dat ik nog 1800 euro op de bank heb staan en dat is het wel zo'n beetje. Een jaar geleden ben ik financieel heel goed de crisis in gegaan. Geen lening bij de bank, geen schulden, een goede financiële balans. Alles zag er prima uit. Mooie voorraad in de winkel. Inmiddels is er een belastingschuld van een kleine 45.000 euro."

AT5

Oppositiepartijen CDA en VVD waren kritisch op de rol van het stadsbestuur en coalitiepartij GroenLinks, omdat het te lang zou hebben geduurd totdat de gemeente met steunmaatregelen kwam. Ze doelden daarbij bijvoorbeeld op het kwijtschelden van de huur van gemeentelijk vastgoed. 

"Op het moment dat je nog steeds tien miljoen op jaarbasis uittrekt voor het huisvesten van mensen die hier niet mogen zijn, voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, dan maak je mij niet wijs dat je geen geld zou kunnen vinden om ondernemers te helpen", zei VVD-fractievoorzitter Marianne Poot.

"Wij passen ervoor om over de rug van de allerkwetsbaarsten die ruimte te zoeken", reageerde GroenLinks-fractievoorzitter Zeeger Ernsting. "Het is een beetje een vervelend verwijt van deze twee regeringspartijen. Een gemeente moet een sluitende begroting afleveren, meerjarig. Dat is een verplichting van de wet. We kunnen geen financieringstekort hebben, zoals het Rijk dat kan hebben." 

AT5

De binnenstad zal er na de coronacrisis mogelijk anders uit gaan zien. Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66, zegt dat er minder vakantievluchten moeten plaatsvinden. "Dat is namelijk echt wel een heel groot probleem. Die Engelsen die uit Liverpool overvliegen om hier verkleed als piemel door de straten te gaan lallen. Wat mij betreft, kom niet terug. Dat hebben we echt niet nodig."

SP-fractievoorzitter Erik Flentge vond dat dat al eerder had kunnen gebeuren, hij noemde het een "gemiste kans". "Dat zullen we in Den Haag en misschien zelfs wel in Europa moeten regelen", reageerde Van Dantzig.

Hij vindt dat er daarnaast andere toeristen naar de stad getrokken moeten worden. "Dat zijn niet alleen maar mensen met de dikste portemonnee. Maar dat zijn mensen die net als ik, toen ik wat jonger was, vroeger op vakantie gingen. Die kwamen voor de cultuur, misschien ook wel om iets te veel te drinken in een nachtclub, misschien voor voetbal, maar niet om in een portiek te pissen."

AT5

Een samenvatting van het debat is hier te zien, het hele debat hier

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938