Start van hoofdcontent

Stad

nl

IJburg geen voorkeursgebied meer voor windmolens, toch is niet elke IJburger blij

11 maart 2021, 18.45 uur · Aangepast 15 maart 2021, 13.29 uur · Door Redactie

Symboolpolitiek. Zo noemt IJburgbewoner Joost de Groot het besluit van de gemeente om de zoekgebieden voor het bouwen van grote windturbines te verkleinen. De baai voor IJburg is voorlopig van het lijstje gehaald, maar volgens Joost is er sowieso geen reden om windmolens in de stad te plaatsen. 

Amsterdam heeft de zoekgebieden nu onderverdeeld in rood, geel en groen. De Amstelscheg, Gaasperplas, Zeeburgereiland en de baai voor IJburg kleuren rood, en dat betekent volgens wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck dat ze op de reservelijst staan. "In de groene gebieden willen we als eerste aan de slag gaan. Er is een ambitie van vijftig megawatt, dat willen we echt halen. We gaan beginnen in de groene gebieden. De gele en rode gebieden zijn extra gebieden. Alleen als we het groen niet halen komen we daar terecht."

Voorlopig geen windmolens dus voor de kades van IJburg, maar bewoner Joost staat niet op de stoelen te dansen. Integendeel. Hij is nog steeds kwaad. "Ik ben absoluut niet opgelucht. Ze spreekt over draagvlak voor alle gebieden die overblijven, maar er is gewoon geen draagvlak." Joost wijst naar een opgespoten stuk land, het toekomstige Strandeiland waar achtduizend woningen komen. Op de kaart kleurt dit stukje IJburg groen. "Ik vraag me af of mevrouw Van Doorninck de mensen die hier willen gaan wonen heeft geïnformeerd over de plannen voor windmolens."

Joost wil sowieso geen windturbines binnen de stadsgrenzen. Los van de overlast, ziet hij het nut er ook niet van in. "Die energie kan ook op zee. De illusie dat hiermee de energietransitie gered kan worden of ten onder gaat, is volledig onterecht."

Quote

"Ik ben er echt kapot van"

Bart breedijk - bewoner noorder ijplas

Een van de groene gebieden op de kaart is de Noorder IJplas. Nu de zoekgebieden kleiner zijn geworden lijkt de kans dat hier grote windturbines komen een stuk dichterbij. Bewoner Bart Breedijk kan wel janken. "Toen ik het hoorde was ik er echt kapot van. Ik had zo gehoopt dat de wijsheid was ingedaald, dat het hier, en eigenlijk op geen enkele plek in Amsterdam mogelijk is. Maar ja, kennelijk moeten we nog even door."

Bart bedoelt hiermee doorgaan met de strijd, want die windmolens gaan er echt niet komen. "Uitgesloten. Echt. Er is zo'n 'over-mijn-lijk-mentaliteit' bij alle Amsterdammers. Het gaat gewoon niet gebeuren. Op juridische, financiële en morele gronden zal gewoon elke poging tot het plaatsen van windmolens onmogelijk worden gemaakt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938