Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bouwwereld ziet rol overheid bij toepassing hout: “Alle overheidsprojecten de komende tien jaar in hout”

21 maart 2021, 09.57 uur · Aangepast 15 april 2021, 15.35 uur · Door Redactie i.s.m. MRA

Bouwen met hout zou een oplossing kunnen zijn voor het terugdringen van de CO2 uitstoot in de bouw. Die is namelijk hoog. De kennis is er in Nederland. Want we bouwen al eeuwen met hout. Merkt ook Norbert Schotte, manager Innovatie en Duurzaamheid, op. “Zelfs het Paleis op de Dam staat op 13.000 houten heipalen.” Daar moeten we naar terug, aldus Schotte. “We moeten eigenlijk vooruit naar vroeger.”

Dat het nog zo weinig gebeurt ligt dat ook niet aan een gebrek in kennis en kunde, maar een gebrek aan wil om te veranderen. Er moet daarom druk moet worden uitgeoefend vindt Bob van de Zande van de Metropool Regio Amsterdam (MRA). “Om de grote jongens mee te krijgen zullen we echt hele harde afspraken moeten maken.”

Quote

“Dat klinkt eigenlijk nog te bescheiden, want het zou veel meer moeten zijn”

Bob van de Zande - Metropool Regio Amsterdam

Rol voor de overheid

Vanuit de MRA is nu als eerste overheidsorgaan de ambitie uitgesproken dat de komende vier jaar 20% van de nieuwbouw van hout moet zijn. “Dat klinkt eigenlijk nog te bescheiden, want het zou veel meer moeten zijn”, vindt van de Zande. “Maar de omslag die de bouwwereld moet maken die kost tijd.”

En daar kan volgens architect Do Janne Vermeulen juist de overheid een heel belangrijke rol in spelen. “Ik denk dat het belangrijkste is dat er steady vraag komt. Dat het heel duidelijk is dat als je nu investeert, er over vier vijf jaar projecten in hout kunt bouwen.”

Maar dat betekent ook dat er aan de aanbodkant slagen gemaakt moeten gaan worden. “Want als de vraag wel snel stijgt dan moeten we wel zorgen dat de kosten beheersbaar blijven.” En daar kan de overheid, volgens Vermeulen, het verschil maken. “Als die zouden zeggen: wij doen al onze projecten de komende tien jaar in hout tenzij dat niet zou kunnen, dan zou dat al een heel duidelijk signaal zijn waarop je die investeringen kan doen."

Bob van der Zande - Metropool Regio Amsterdam
Quote

“We kunnen niet zonder beton, maar we kunnen wel uit met minder beton”

Norbert Schotte - manager Innovatie en Duurzaamheid

Niet zonder beton

Helemaal afstappen van beton is volgens Schotte echter geen optie. “We kunnen niet zonder beton, maar we kunnen wel uit met minder beton.” En ook Vermeulen ziet beton vooralsnog niet verdwijnen. “Voor de constructieve stijfheid en het akoestisch goed voor elkaar te krijgen blijft beton nodig.” Maar we moeten meer toe naar hybride vormen.

Norbert Schotte - manager Innovatie & Duurzaamheid

Manifest voor eerlijker speelveld

Vanuit de bouwwereld zelf is een groot aantal bouwende partijen zich bewust van de noodzaak om het bouwproces milieuvriendelijker te maken. Bijvoorbeeld door het gebruik van emissie-vriendelijke materialen sterk te bevorderen. Ontwikkelaar en bouwer VORM heeft hierin het voortouw genomen en een manifest voor een eerlijker speelveld voor duurzame bouwmaterialen opgesteld. Honderden partijen in de bouwwereld hebben het manifest inmiddels ondertekend.

Is dit een kantelpunt in de bouwwereld? Bouw Woon Leef houdt het de komende jaren in de gaten.

🎧 Nieuw: De Bouw Woon Leef Podcast 

Luister ook naar de Bouw Woon Leef podcast over Houtbouw via Spotify, Deezer, Apple Podcasts of Google Podcasts.

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in de metropoolregio Amsterdam.