Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam viert 20 jaar homohuwelijk met regenboogvlaggen en varende bruidstaart

26 maart 2021, 17.38 uur · Aangepast 26 maart 2021, 17.59 uur · Door Redactie

Op donderdag 1 april is het exact twintig jaar geleden dat in de Stopera het eerste homohuwelijk ter wereld werd gesloten. Om daarbij stil te staan heeft de gemeente een speciaal programma opgezet.

Door de hele stad komt de regenboogvlag te hangen en vaart er een bruidstaart door de grachten. Amsterdammers die het moment willen vieren kunnen daarbij een A3 regenboogvlagposter bestellen die speciaal voor de gelegenheid is gemaakt.

Ook wordt er op donderdagavond een online symposium gehouden waarin gesproken wordt over de emancipatie van de regenbooggemeenschap in Nederland. Sprekers zijn onder andere Naomie Pieter, Job Cohen, Dinah Bons, Boris Dittrich, Glenn Helberg, Kees Waalwijk, Lygia Wachter, Irene Hemelaar, Angelo Tromp en Nicoline Grijmans-Veenendaal. Navolgend is er een livestream vol dans, muziek, spoken word en panelgesprekken met onder meer  Dolly Bellefleur.

Regenboogwandeling

Verder kunnen Amsterdammers een regenboogwandeling maken die voert langs twintig plekken die belangrijk waren in de strijd voor acceptatie en gelijke rechten voor lhbtqi-gemeenschap. Door de stad reist tevens de fototentoonstelling "Legale Liefde" waarin twintig getrouwde regenboogstellen over de betekenis van hun huwelijk vertellen.

Deze week vroeg de PvdA de gemeente al om de regenboogvlag uit te hangen, daar was de gemeente dus al volop mee bezig. Zie voor alle feestelijkheden de website van de gemeente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938