Stad

NL
V

Kans voor starters en middeninkomens: 550 nieuwe woningen in groene buurt Zuidoost

7 april 2021, 10.27 uur · Aangepast 7 april 2021, 13.09 uur · Door Redactie

Hoewel het aantal middenhuurwoningen in de stad nauwelijks groeit, zijn er ambitieuze bouwplannen in Bijlmer-Oost in Zuidoost. Er wordt gewerkt aan een nieuwe, groene woonbuurt met zo’n 550 woningen, waarvan een groot deel bedoeld is voor starters en middeninkomens. 

In de wijk komt zowel hoogbouw van 40 tot 60 meter met voorzieningen op de begane grond, als  eengezinswoningen en appartementen met 4 bouwlagen. Ook worden er lage appartementen gebouwd en komt er ruimte voor ontspanning in een groene omgeving . 

De gemeenteraad stelde het bestemmingsplan hiervoor vast. Ook komt er een kavel waar bouwgroepen uit Zuidoost in collectief particulier opdrachtgeverschap gaan bouwen. De openbare ruimte wordt autoluw. 

Woningen voor starters en middeninkomens

Met dit vastgestelde bestemmingsplan worden er ruimere woningen gebouwd die voor Amsterdammers toegankelijk en betaalbaar zijn. De verdeling is als volgt: 25 procent sociale woningen, 50 procent middeldure woningen en 25 procent duurdere woningen. De sociale huurwoningen worden gereserveerd voor huurders uit Zuidoost van wie de huurwoning gerenoveerd wordt.

Planning

De bouw van de E-buurt start eind 2022 met de sociale huurwoningen. Na de zomer start het selectieproces voor de ontwikkelaar van de marktwoningen. De bouw van de marktwoningen start tweede helft 2023.

Duurzaam en groen

De E-buurt Oost in Zuidoost wordt een groene woonwijk, waar een fietsroute van Holland Park naar winkelcentrum Ganzenpoort en de Bijlmerweide wordt gebouwd. E-buurt Oost wordt ook duurzaam: de energievraag wordt beperkt tot een minimum, de bebouwing wordt gasloos en energieneutraal, en er wordt gebruik gemaakt van lage temperatuur verwarming  zoals 'nul op de meter woningen'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938