Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Musea met toegangstest weer even open: "Heel goed voor de mentale gezondheid"

10 april 2021, 20.56 uur · Door AT5 & NH Nieuws

Vanaf dit weekend openen verschillende musea, podia en andere attracties een paar dagen de deuren. Het is een proef waarbij gekeken wordt of met 'toegangstesten voorzichtig en verantwoord' activiteiten weer mogelijk zijn. In Amsterdam zijn het Joods Historisch Museum, Museumhuis Bartolotti op de Herengracht en Gemeenlandshuis Amsterdam aan de Diemerzeedijk als eerste aan de beurt. Zij mogen nu drie dagen lang een beperkt aantal bezoekers ontvangen.

Quote

"Vanaf december zitten we al op de bank te wachten. En nu is het eindelijk zover"

Toos van Rijn, coördinator MuseumHuis Bartolotti

Coördinator Toos van van Rijn van Museum Huis Bartolotti op de Herengracht vindt het fantastisch dat ze weer eventjes open mogen. "Vanaf december zitten we al op de bank te wachten. En nu is het eindelijk zover", vertelt Van Rijn. Ze hoopt dan vurig dat dit het begin is een periode waarin ze echt open kunnen zijn.

Het Huis Bartolotti laat elk half uur zes mensen toe, zij krijgen een uur de tijd om binnen te kijken. Maar dat mag de pret niet drukken. "Het is heel fijn dat je weer wat kan doen in het weekend, dat je iets kan plannen en ergens naar uitkijken", vertelt een bezoeker vrolijk.

Drempel

Toch komt niet iedereen die een reservering maakt ook echt opdagen. "Sommige bezoekers vinden het misschien toch lastig om de verplichte sneltest te halen. Als je niet bij een testlocatie in de buurt terecht kan, dan moet je er wel wat meer tijd voor over hebben", denkt Van Rijn. "Dat is wel een drempel."

Ook het Joods Historisch Museum merkt dat niet iedereen de kaarten benut. Toch is er veel belangstelling. "Vandaag zitten we bijna helemaal volgeboekt. Elk kwartier worden er vijftien mensen binnengelaten. Zij krijgen anderhalf uur de tijd om het museum te bezichtigen. In totaal mogen er 108 mensen aanwezig zijn", legt hoofd communicatie Kiki Stoffels uit.

Bezoeker Joods Historisch Museum: “Fijn dat je nu echt de ruimte hebt om ergens rustig naar te kijken” - AT5

Ook binnen blijven de coronamaatregelen gewoon van kracht; dat betekent afstand houden en mondkapje dragen. Maar dat is nergens een probleem. "Het is eigenlijk wel heel fijn dat je nu echt de ruimte hebt om ergens rustig naar te kijken. En is heerlijk om er weer even uit te mogen, dat is heel goed voor de mentale gezondheid", merkt een bezoeker op.

Veel bezoekers doen meerdere locaties op één dag. Zo gaan twee dames na hun bezoek aan het Joods Historisch Museum langs bij het Museumhuis Bartolotti. Een daarna staat ook nog een bezoekje aan de Keukenhof op het programma. "Nu het mag en we toch eenmaal die test hebben, willen we er ook een speciale dag van maken", vertellen ze.

De komende weken zullen er nog veel meer attracties tijdelijk open gaan voor publiek. In Amsterdam gaat op 16, 17 en 18 april Artis weer open voor bezoek. En op 17 april kunnen bezoekers naar de Heineken Experience en Madame Tussauds. Van 16 tot en met 19 april kunnen mensen onder andere naar het Bijlmerpark Theater, het Concertgebouw en andere theaters. Op 21, 22 en 23 april zijn het Scheepvaartmuseum en de Hermitage geopend. Vanaf 28 tot en met 30 april zijn er optredens te zien in Paradiso, de Melkweg en Q Factory.

Als de proef succesvol is zullen er in mei nog meer evenementen volgen. Meer informatie hierover vind je hier.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938