Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

GVB over uitvallen metro's: "Computersysteem van de verkeersleiders liep vast"

13 april 2021, 17.40 uur · Aangepast 13 april 2021, 17.54 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De storing die er gisteravond voor zorgde dat alle metro's stil kwamen te staan, leidt er volgens het GVB waarschijnlijk niet toe dat de definitieve invoering van het nieuwe Communication Based Train Control-systeem (CBTC) vertraging oploopt. Dat laat een woordvoerder van het GVB aan AT5 weten. 

Hoe het probleem kon ontstaan wordt nog verder onderzocht. "Gisteren rond 17:00 uur liep het computersysteem van de verkeersleiders vast", zegt de GVB-woordvoerder. "Uiteindelijk is besloten tot een herstart van het systeem. Ondanks dat een herstart bewerkelijk is en daardoor veel tijd kost. De oorzaak van het vastlopen van het systeem wordt onderzocht."

Met CBTC kunnen metro's door het gebruik van radiogolven en bakens op de voet gevolgd worden. Daardoor kunnen er meer metrostellen op een traject rijden, ook kunnen metro's in de toekomst zonder bestuurder gereden kunnen worden. Op de Noord/Zuidlijn werkt het al. 

Quote

"Uiteindelijk is besloten tot een herstart van het systeem. Ondanks dat een herstart bewerkelijk is"

woordvoerder gvb

Sinds eind februari is het GVB "stapje voor stapje" bezig met de invoering van  het nieuwe beveiligingssysteem op de andere metro's.  Dat gebeurde eerst alleen op zondag, maar het aantal dagen is geleidelijk uitgebreid. Het GVB waarschuwde in februari al voor kinderziektes. "In een heel uitzonderlijk geval" zouden alle metro's uit kunnen vallen. Dat gebeurde gisteravond dus

Eigenlijk had CBTC nog voor de lancering van de Noord/Zuidlijn op het hele net al gebruikt moeten zijn, maar dat is dus nog altijd niet gebeurd. In de zomer van 2019 liet toenmalig wethouder Sharon Dijksma weten dat CBTC niet ingevoerd kon worden, omdat er meerdere problemen waren gesignaleerd. 

Onderzoek Rekenkamer

Het vervangen van het originele metrosysteem valt onder het project Signalling & Control Metro Amsterdam. D66-raadslid Jan-Bert Vroege vroeg in januari van dit jaar om een onderzoek van de Rekenkamer Metropool Amsterdam. Volgens hem is het project "zeer complex en veelomvattend", zijn de totale kosten opgelopen tot 260 miljoen euro en is nog niet duidelijk of het niet nog meer gaat kosten.

Vroege had eerder al gevraagd om uitleg over de stand van zaken in een gemeentelijke vergadering op 20 mei. Hij zal dan ook vragen stellen over de storing van gisteren. "Wat is de oorzaak, weet men dat en heeft men ervan geleerd? Tast men in het duister, dan hebben we een grotere uitdaging", zegt hij tegen AT5.

Quote

"Wat is de oorzaak, weet men dat en heeft men ervan geleerd?"

Jan-bert vroege, raadslid d66

In de zomer van dit jaar zou er helemaal overgegaan moeten zijn op CBTC. "We voeren het systeem geleidelijk in", stelt de woordvoerder  van het GVB. "Gedurende de gefaseerde ingebruikname houden we het oude treinbeveiligingssysteem achter de hand en is er kans op verstoring. Vooralsnog verwachten we nog steeds deze zomer definitief om te kunnen schakelen naar het nieuwe systeem."

Op de site van het GVB staat dat het nieuwe systeem op zondag 18 april, zondag 25 april en maandag 26 april "onder voorbehoud" weer wordt gebruikt. De woordvoerder zegt dat het gebruik van het nieuwe systeem op die dagen in principe gewoon doorgaat. Wel wordt per week bepaald of een geplande datum afvalt of dat er juist een dag bijkomt.

AT5 / Luuk Koenen

Naar Frankrijk gestuurd

Het onderzoek naar het vastlopen van het systeem gebeurt in samenwerking met de leverancier van het Communication Based Train Control-systeem, het Franse Alstom. "Alle logbestanden zijn gisteren en vannacht verzameld en naar Frankrijk voor analyse gestuurd", aldus de GVB-woordvoerder.

D66-raadslid Vroege wijst erop dat er dit jaar nieuwe metro's komen die alleen met het nieuwe beveiligingssysteem kunnen rijden en dat eventuele extra vertraging dus grote gevolgen heeft. Mogelijk worden er aanstaande donderdag, tijdens een andere gemeentelijke vergadering, ook vragen aan wethouder Egbert de Vries (Vervoer) gesteld. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938