Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter zet streep door acht opgelegde gebiedsverboden Museumplein

23 april 2021, 16.26 uur · Aangepast 23 april 2021, 18.40 uur · Door Redactie

Acht mensen die eind maart een gebiedsverbod kregen opgelegd na ongeregeldheden op het Museumplein, mogen zich daar vanaf nu weer in de weekenden bevinden. Ze hebben bij de rechtbank met succes beroep aangetekend tegen het verbod. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter zal er komend weekend niet worden gehandhaafd op de andere gebiedsverboden die toen zijn opgelegd, meldt het Openbaar Ministerie.

Inter Visual Studio

De politie hield op 28 maart ruim driehonderd mensen aan op het Museumplein, nadat zij het bevel van de politie negeerden om het plein te verlaten. Er werd die zondag op het Museumplein gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

Gebiedsverbod

Later die dag heeft de officier van justitie die aangehouden mensen een gedragsaanwijzing (gebiedsverbod red.) opgelegd, wat betekent dat zij zich gedurende ongeveer tien weken in het weekend niet mochten bevinden op of rond het Museumplein. Volgens de rechtbank is een groot aantal demonstranten daartegen in beroep gegaan.

Hoewel de rechtbank oordeelt dat de inzet van een gedragsaanwijzing in dit geval legitiem is, heeft de officier van justitie niet beoordeeld waarom juist deze personen zich in de komende tijd opnieuw schuldig zouden maken aan ernstige openbare ordeverstoring. "Van deze grote vrees voor herhaling is verder ook niet gebleken", aldus de rechtbank. De rechter heeft de beroepen daarom gegrond verklaard.

Geen handhaving

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt in een reactie dat er komend weekend niet zal worden gehandhaafd op gebiedsverboden die op 28 maart zijn opgelegd. In de loop van komende week zal het OM beslissen welke gevolgen de uitspraak van de rechtbank heeft op alle op 28 maart opgelegde gebiedsverboden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938