Stad

NL
V

334 mensen aangehouden bij protest op Museumplein

29 maart 2021, 10.46 uur · Aangepast 30 maart 2021, 06.37 uur · Door Redactie

Tijdens een protest tegen het coronabeleid op het Museumplein gistermiddag zijn 334 mensen aangehouden. Nadat ze gisteravond hun proces-verbaal kregen, zijn ze vrijgelaten. Dat laat de politie weten. Van die 334 aangehouden demonstranten hebben er 305 een gebiedsverbod gekregen.

Inter Visual Studio

Rond 14.30 uur gaf de gemeente aan dat het te druk was op het Museumplein en dat demonstranten het gebied moesten verlaten. Niet lang daarna werden waterkanonnen ingezet om de demonstranten te verdrijven. De demonstranten zouden geen afstand houden van elkaar.

Ook journalist Arnold Karskens, oprichter van omroep Ongehoord Nederland, werd gisteren aangehouden toen hij tussen een groep demonstranten zat. Volgens de politie was het niet duidelijk dat hij een perskaart had. "Maar ook als journalist behoor je je te houden aan een verordening", vertelt een woordvoerder van de politie. Hij zou na herhaaldelijk waarschuwen van de politie niet zijn weggegaan. "Als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico", stelt de woordvoerder. Kort daarop heeft de politie hem wel weer laten gaan.

'Koffiedrinken'

Gistermiddag was de elfde keer dat er een protest tegen het coronabeleid plaatsvond op het Museumplein. Sinds half januari komen wekelijks mensen samen die gaan 'koffiedrinken' op het plein uit onvrede over de maatregelen die de overheid neemt. Laatst liet de politie al weten dat de protesten al zo'n 5,5 miljoen aan politie-inzet hebben gekost.

Ook gistermiddag was het Museumplein als veiligheidsrisicogebied aangesteld. Als reden werd aangevoerd dat bij eerdere protesten molotovcocktails, messen, zwaar vuurwerk en boksbeugels werden aangetroffen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938