Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Oorzaak storing metro's lijkt gevonden, systeem wordt zondag weer gebruikt

30 april 2021, 12.10 uur · Door Redactie

Het GVB zegt dat er aanstaande zondag weer gereden kan worden met het nieuwe Communication Based Train Control-systeem (CBTC). Afgelopen zondag vond er voor de tweede keer een storing plaats waardoor alle metro's stil kwamen te staan, maar de oorzaak van dat probleem lijkt gevonden. 

Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Leverancier Alstom heeft de software daarom aangepast. "Testen op een simulator lijken uit te wijzen dat het geconstateerde probleem zich niet meer voordoet", laat het GVB weten. "Dat kunnen we echter pas echt vaststellen als we het systeem 1 of meerdere dagen in exploitatie gebruiken. Een testomgeving is namelijk een vereenvoudiging van de werkelijke situatie."

Wel zegt het GVB dat er, ook als de oplossing goed blijkt te werken, geen garantie is dat er geen andere problemen ontstaan. "Reizigers moeten voorlopig rekening houden met mogelijke verstoringen, die zo goed en zo snel als mogelijk opgelost worden door GVB, de gemeente Amsterdam en leverancier Alstom."

Het GVB neemt het systeem geleidelijk in gebruik en hoopt dat er aanstaande zomer helemaal overgestapt kan worden. Het nieuwe systeem werkt al op de Noord/Zuidlijn en zou eigenlijk jaren geleden al op het hele metronet gewerkt moeten hebben. Met CBTC kunnen metro's veilig op korte afstand van elkaar kunnen rijden en zou er in de toekomst zelfs zonder bestuurder gereden kunnen worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938