Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protestmars in binnenstad tegen coronamaatregelen

2 mei 2021, 12.09 uur · Aangepast 4 mei 2021, 11.29 uur · Door Redactie

Tegenstanders van de coronamaatregelen hebben zich, zoals de afgelopen maanden elke zondag gebeurde, weer verzameld in de stad. Naar schatting gaat het om zo'n 1000 demonstranten. Dit keer lopen ze door de binnenstad, ze vertrokken rond 12.00 uur vanaf het Centraal Station.

De demonstratie wordt georganiseerd door Michel Reijinga, die ook het zogenoemde koffie drinken op het Museumplein organiseerde. Het Museumplein is sinds een paar weken dicht vanwege de renovatie van de grasmat, dus de demonstranten kiezen inmiddels voor andere locaties.

Acceptabel

Agenten begeleiden de stoet. De gemeente stelde in het verleden dat optochten vanwege de coronamaatregelen ongewenst waren, maar dat is volgens een woordvoerder van de gemeente inmiddels niet meer zo. Mocht er toch besloten worden om de politie in te laten grijpen, dan wordt dat vooraf aangekondigd. Maar vooralsnog is het protest volgens de woordvoerder acceptabel.

Doordat de demonstranten over het tramspoor liepen, reden tram 1, 7 en 19 enige tijd met vertraging. Inmiddels wordt de dienstregeling hervat

De protestmars eindigde om 14.00 uur. Reijinga liet vanochtend aan AT5 weten dat hij zo hoopt te voorkomen dat Ajax-supporters bij de stoet komen. 

Noodverordening

Om 14.30 uur speelt Ajax in de Johan Cruijff Arena tegen FC Emmen. Mogelijk wordt Ajax dan kampioen. Uit voorzorg heeft de gemeente een noodverordening ingesteld op het Leidseplein. Ondernemers op het Leidseplein hebben besloten om de terrassen gesloten te houden

Een groot aantal busjes van de Mobiele Eenheid is vanmorgen de stad in gereden, ook de twee waterwerpers staan paraat. Toch wordt bijvoorbeeld de Johan Cruijff Boulevard niet afgesloten. "Er geldt alleen een noodverordening op het Leidseplein, voor de andere locaties geldt dat we alert zijn", zegt de woordvoerder van de gemeente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938