Start van hoofdcontent

Cultuur

NL
V

Studenten eisen vertrek directeur en hoofddocent Amfi

6 mei 2021, 07.52 uur · Aangepast 7 mei 2021, 09.01 uur · Door AT5 & NH Nieuws

Studenten van de Amsterdamse mode-opleiding Amfi en studentenvakbond ASVA willen dat de directeur en de hoofddocent van het mode-instituut vertrekken. De partijen vinden dit nodig voor hervormingen en een cultuuromslag binnen de modeschool.

Twee weken geleden brachten AT5 en NH Nieuws bericht naar buiten over de onveilige sfeer op de instelling. Het klimaat is er volgens studenten onveilig, en er wordt gesproken van een angst- en zwijgcultuur. Docenten zouden racistische of seksistische opmerkingen maken, en studenten zeggen zich vaak gekleineerd te voelen.

"Wij horen van studenten dat zij jarenlang therapie hebben gevolgd na hun tijd op Amfi, daarom moet de cultuur op de modeschool radicaal veranderen", zegt ASVA-voorzitter Maarten van Dorp in een verklaring. "Dat kan niet met een directeur en een hoofddocent die de afgelopen jaren duidelijke signalen van onveiligheid hebben weggewuifd."

Excuses maken

De studenten en de studentenvakbond willen dat er naast het vertrek ook excuses worden gemaakt voor de "giftige cultuur" en de manier waarop studenten zijn behandeld. Er zou hiervoor een onafhankelijke klachtenprocedure moeten komen.

"Zonder onafhankelijke klachtenprocedure wordt een kleine instelling zoals Amfi een gevaarlijke doofpot voor sociale onveiligheid", zegt Van Dorp. "Studenten moeten veilig een melding over hun docent kunnen indienen, zonder te vrezen voor lagere cijfers."

Zestig verhalen

Van Dorp geeft aan dat er in de mailbox van de actiegroep inmiddels zestig verhalen zitten over problemen op de school, en zijn er via Instagram nog tientallen verhalen binnengekomen. "Dat gaat dan om verhalen van studenten die nu op de school zitten, en studenten die al van de school af zijn."

De misstanden op het mode-instituut hebben inmiddels ook de politiek bereikt. Kamerlid René Peters (CDA) vroeg vorige week aan demissionair minister Van Engelshoven of de Onderwijsinspectie een onderzoek kan starten, of dat er ingegrepen kan worden door de organisatie die de kwaliteit op het hoger onderwijs controleert, de NVAO.

Reactie bestuur HvA

Vanuit AMFI en het overkoepelende bestuur van de Hogeschool van Amsterdam komt geen reactie die ingaat op de huidige ontwikkelingen. Zij verwijzen naar het onafhankelijke onderzoek dat momenteel loopt.

"We willen niet vooruitlopen op de bevindingen, de aanbevelingen en de mogelijke maatregelen om de sociale veiligheid van AMFI nu en in de toekomst te borgen", aldus woordvoerder Sietzke Vermeulen. "Om deze reden gaan we op dit moment niet in op maatregelen die ASVA naar voren brengt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938