Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax wint met 3-1 en knikkert VVV uit de eredivisie

13 mei 2021, 16.20 uur · Aangepast 13 mei 2021, 17.02 uur
Door Redactie · Foto: Jarno Grob/AT5

Ajax heeft de laatste thuiswedstrijd van het seizoen met 3-1 gewonnen van VVV Venlo. Rensch, Haller en Kudus waren verantwoordelijk voor de goals. Het grootste deel van de tweede helft speelde Ajax met tien man na een rode kaart van Kenneth Taylor. De winst van Ajax betekent voor VVV dat ze direct gedegradeerd zijn en volgend seizoen uitkomen in de eerste divisie. 

Ajax deed het rustig aan, maar toonde geen genade voor de Venloënaren, die vanaf de zeventiende plek tegen directe degradatie streden. VVV kwam naar Amsterdam in de hoop puntjes mee te sprokkelen, maar de statistieken spraken niet bepaald in hun voordeel. Ze verloren de laatste negen duels van Ajax en eerder dit seizoen schreven de Amsterdammers historie in Venlo. Het werd toen 0-13, de grootste uitslag in de eredivisie ooit. VVV werd ook niet geholpen door de uitslagen van hun concurrenten op de andere velden. Willem II won namelijk van ADO Den Haag en FC Emmen versloeg Heerenveen. 

De ploeg van Erik ten Hag begon sterk aan de wedstrijd en kreeg in de openingsfase meteen een paar opgelegde kansen. Devyne Rensch zette na tien minuten spelen de 1-0 op het bord. Een hakje van Klaassen kwam voor de voeten van Neres die de bal aflegde op de verdediger, die rustig binnen kon tikken.

Na de goal verdween de inspiratie bij Ajax dat weinig moeite deed om de scoren uit te breiden. Ten Hag moest nog een gedwongen wissel toepassen. Klaassen raakte geblesseerd, hij werd vervangen voor Kenneth Taylor.

Idrissi in de basis

Erik ten Hag had in zijn basisopstelling ruimte gemaakt voor een aantal gezichten die het het afgelopen seizoen vooral moesten doen met invalbeurten. Oussama Idrissi, die in de winterstop geleend werd van Sevilla, begon op linksbuiten. Verder kregen Schuurs, Kudus en Ekkelenkamp de kans om zich vanaf de aftrap te laten zien. Dusan Tadic, Antony en Ryan Gravenberch begonnen op de bank. Tagliafico en Alvarez zaten helemaal niet bij de selectie, zijn werden door Ten Hag met vakantie gestuurd.

Tweede helft 

De tweede helft begon met een paar dreigende momenten van Ajax. Idrissi schoot de bal vlak langs de tweede paal na een mooie actie vanaf links. Lang kon Taylor niet genieten van zijn minuten in Ajax 1, want na tien minuten in de tweede helft moest hij het veld verlaten met rode kaart. Het gaf VVV een sprankje hoop voor de rest van de wedstrijd, maar dat verdween binnen enkele ogenblikken als sneeuw voor de zon toen Haller de 2-0 binnenschoot.

Een kwartier voor tijd gunde Ajax VVV nog wel een goal. Giakoumakis, topscorer van de eredivisie, tekende voor zijn 26ste goal van het seizoen. Het gaf VVV wederom hoop op een resultaat, maar Kudus deelde een paar minuten later de definitieve dreun uit door de bal mooi in de verre hoek te schieten. Het lukte Ajax in de slotfase nog niet de 100ste goal van het seizoen te maken. Daar hebben de Amsterdammers dit weekend nog een wedstrijd de kans voor.

Zondag speelt Ajax de laatste wedstrijd van het seizoen. Vitesse is in Arnhem de tegenstander om 14.30 uur.