Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overlast nachtelijke heiwerkzaamheden op Pasen lag aan 'slecht weer'

25 mei 2021, 19.50 uur · Aangepast 26 mei 2021, 08.27 uur · Door Redactie

De geluidsoverlast die afgelopen paasnacht tal van Amsterdammers uit hun slaap heeft gehouden, lag aan de 'stormachtige weersomstandigheden die avond'. Dat schrijft het college na schriftelijke vragen die waren gesteld naar aanleiding van de hoeveelheid klachten van Amsterdammers over geluidsoverlast. De gemeente en de politie kreeg tijdens die nacht honderden klachten uit de hele stad over lawaai dat veroorzaakt werd door heiwerkzaamheden. 

Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. 

"De oorzaak van de geluidsoverlast was gelegen in de stormachtige weersomstandigheden tijdens de paasdagen, waar het voorgeschreven wettelijk rekenmodel geen rekening mee houdt", aldus de gemeente. 

"Hierdoor was er sprake van een ‘meewindconditie’, waarmee het wettelijk rekenmodel geen rekening mee houdt". Het geluid was in meerdere delen van de stad te horen. "De reden hiervoor is dat het geluid door de stormachtige weersomstandigheden ver heeft gedragen."Ook op de redactie van AT5 en NH Nieuws kwamen tientallen meldingen binnen over de herrie. "Wie heit er nou op Pasen?'", vertelt een meneer. "Ik vond het wel een beetje raar, onaangekondigd voor zover ik weet", zegt een ander. "Ik heb er slecht van geslapen."

Destijds liet de gemeente al weten aan AT5 en NH Nieuws dat er niets onrechtmatigs was gebeurd. De benodigde vergunningen en ontheffingen voor nachtelijke werkzaamheden waren afgegeven. Waarom de werkzaamheden 's nachts moesten plaatsvinden, stelt de gemeente: "De reden dat de (hei)werkzaamheden aaneengesloten en ’s nachts hebben plaatsgevonden, is dat de onderbrekingen van het spoor zo kort mogelijk dienen te zijn."

Niet op de hoogte 

Zowel politie als de gemeente was die avond niet op de hoogte van de heiwerkzaamheden. Normaal gesproken wordt 14020- het loket voor burgerzaken- geïnformeerd over nachtelijke werkzaamheden waarvoor een ontheffing is verleend. "Dat dit in dit geval per abuis niet is gebeurd wordt -zoals eerder genoemd- door het college betreurd. In deze specifieke situatie ziet het college echter geen algemene verbeterpunten voor de communicatie inzake verleende vergunningen en ontheffingen."

Over de geluidsoverlast zijn bij de omgevingsdienst 43 meldingen ingediend en circa 150 meldingen bij de stadsdelen Noord en West. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938