Stad

NL
V

Uitvaart Etou's Belserang rustig verlopen: "Trots op mijn broeders"

1 juni 2021, 18.35 uur · Aangepast 2 juni 2021, 09.07 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Honderden motorrijders, vrienden en nabestaanden hebben vanmiddag afscheid genomen van Etou's Belserang, voormalig president van motorclub Satudarah Etou's Belserang. Er was uit voorzorg veel politie op de been, maar er zijn geen ongeregeldheden ontstaan.

Vanaf de Holendrechtstraat in Zuid vertrok vanochtend een rouwstoet naar Zuidoost, waar een dienst plaatsvond. "Voor een vriend moet je zijn eer bewijzen", zei iemand die bloemen op de rouwauto neerlegde. "Dat hebben ze allemaal mooi gedaan. Al die mensen die er kwamen. Keurig netjes gedaan. We hadden al die politie niet nodig."

Fakkels

Uiteindelijk kwam de stoet aan op begraafplaats Zorgvlied in Zuid. Hoewel er geen vuurwerk afgestoken mocht worden, waren er daar wel fakkels te zien. Ook mochten er geen Satudarah-uitingen gedragen worden, omdat de club door de rechter verboden was. Dat gebeurde niet. De meeste aanwezigen droegen gele of zwarte kleding. 

"Ik ben trots op mijn broeders", zei een ander. "Dat ze hier van her en ver zijn gekomen. Ik ben heel trots. Ze kwamen uit heel Europa. Van Denemarken, Duitsland, overal."

150 stuks vuurwerk

De gemeente laat vanavond weten dat er inderdaad geen verstoringen van de openbare orde hebben plaatsgevonden. Wel zijn er tijdens het preventief fouilleren, wat mocht omdat er veiligheidsrisicogebieden waren ingesteld, meer dan 150 stuks vuurwerk in beslag genomen. Het ging bijvoorbeeld om fakkels en "verboden explosief vuurwerk".

De fakkels die tijdens de rouwstoet werden aangestoken zijn volgens de politie waarschijnlijk vooraf verstopt. "Het Openbaar Ministerie heeft verschillende beelden veilig gesteld en doet onderzoek naar strafbare feiten, zoals het afsteken van vuurwerk."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938