Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aandacht voor het slavernijverleden: ''Ik noem het de Loden Eeuw''

8 juni 2021, 14.00 uur · Aangepast 18 juni 2021, 11.32 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Amsterdam werd tijdens de 17e eeuw rijk en machtig maar achter die rijkdom schuilt een heel ander verhaal. De stad was driehonderd jaar lang betrokken bij slavenhandel en slavernij. De racistische ideeën die verspreid werden om de slavernij te rechtvaardigen, werken tot op de dag van vandaag door in onze samenleving. Dit jaar besteedt Amsterdam veel aandacht aan het slavernijverleden.

AT5

 Er worden dit jaar verschillende activiteiten, zoals tentoonstellingen, webinars en wandelingen, georganiseerd om het slavernijverleden onder de aandacht te brengen. Zo zijn er ook de Black Heritage Tours. Ashaki Leito is rondleider bij deze tours en vindt het heel belangrijk dat er met een ''eerlijke blik naar het verleden wordt gekeken.''

Quote

''Amsterdam is gebouwd over de ruggen van vele mensen die tot slaaf zijn gemaakt''

Ashaki leito, black heritage tours

In het AT5-programma Amsterdam Informeert neemt Leito ons mee de stad in om te laten zien hoe het slavernijverleden nog altijd zichtbaar is. En ze vertelt hoe ze zelf tegen de zeventiende eeuw aankijkt. 

''Het is de Gouden Eeuw omdat de winnaars hebben bepaald dat het de Gouden Eeuw was. Maar het is ook een eeuw waarin heel veel mensen tot slaaf zijn gemaakt en zijn vermoord en zijn ontvoerd. Amsterdam is gebouwd over de ruggen van vele mensen die tot slaaf zijn gemaakt. Het is niet alleen maar trots, de Nederlanders zijn ook daders geweest'', legt Leito uit.

Gevel Oudezijds Voorburgwal 136

Dat het slavernijverleden nog altijd goed zichtbaar is in de stad komt tot uiting in de Black Hertiage Tours. Zo neemt Leitho ons mee naar de Oudezijds Voorburg 136. '''We staan hier voor het pand van Admiraal Cornelis Tromp. Je kan hem daar boven op de gevelsteen zien. Daarnaast zie je een zwarte jongen van acht jaar. Hij is tijdens een van Tromps reizen ontvoerd en meegenomen naar Amsterdam als cadeautje voor zijn vrouw. Een zogenaamde bediende maar eigenlijk tot slaaf gemaakt.''

Quote

''Op de basisschool heb ik er bijna niks over gehoord''

Amsterdammer op straat

Als we de straat opgaan om Amsterdammers te vragen hoe ze tegen het slavernijverleden aankijken overheerst afschuw en vinden mensen het goed dat er nu meer aandacht voor komt. ''Op de basisschool heb ik er bijna niks over gehoord'', vertelt een jongen die nu zelf geschiedenis studeert. ''Ik zou het zelf nooit de Gouden Eeuw noemen. Ik noem het persoonlijk de Loden Eeuw. Er is niks goudkleurigs aan'', vertelt een ander.

Kijk voor meer informatie over en het slavernijverleden en de activiteiten die dit jaar worden georganiseerd op: amsterdam.nl/slavernijverleden

Ook kunnen Amsterdammers die meer willen weten over het slavernijverleden het boek 'Amsterdam en het slavernijverleden' gratis afhalen bij een van de grote bibliotheken.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws vanuit de gemeente Amsterdam? Abonneer je dan op de nieuwsbrief