Start van hoofdcontent

Panel

nl

AT5-panel: meerderheid gaat op reis in zomervakantie, zorgen over verplichtingen

9 juni 2021, 06.55 uur · Door Cenk Karakaya

Nu de coronacrisis langzaam ten einde lijkt te komen, bereiden veel Amsterdammers zich voor om de aankomende zomervakantie op reis te gaan, zo blijkt uit onderzoek van het AT5-panel. Toch leven er bij vakantiegangers veel zorgen over eventuele quarantaineverplichtingen, vaccinatiepaspoorten en coronaregels.

Van de ruim 1800 Amsterdammers die meededen aan het vakantie-onderzoek van AT5, zegt ruim de helft van plan te zijn om deze zomer op vakantie te gaan. Zeven op de tien vakantiegangers wil een uitstapje naar het buitenland en bijna een kwart zoekt een vakantieplek in eigen land op. Drie op de tien de deelnemers aan dit onderzoek wil dit jaar niet op vakantie.

Terwijl ruim de helft van de respondenten van plan is om op vakantie te gaan, houden de meesten rekening met de pandemie bij het kiezen van een bestemming. Zo wil ruim 50 procent alleen op reis naar landen met een laag besmettingsniveau, aangeduid met een groene of gele kleurcode. Slechts één op de tien panelleden zegt tijdens het kiezen van een vakantiebestemming geen rekening te houden met besmettingscijfers. 

Quote

"Als de cijfers te veel oplopen, dan zien we er vanaf"

AT5-panellid

Amsterdammers die dit jaar niet op vakantie gaan, doen dat voornamelijk vanwege zorgen over de coronacrisis. Zo geven meerdere respondenten aan pas op vakantie te willen als dat zonder maatregelen zou kunnen. Een groot aantal thuisblijvers is daarbij bang voor gezondheidsrisico's en coronabesmettingen. Een laatste deel laat weten niet op vakantie te kunnen vanwege een tekort aan geld.

Verplichte quarantaine

Vanaf 1 juni is een thuisquarantaine verplicht wanneer de vakantiebestemming plots wordt aangeduid als "hoogrisicogebied". Nederlanders moeten in dat geval bij terugkomst 10 dagen verplicht thuisblijven. Uit de AT5-enquête blijkt dat Amsterdammers een thuisquarantaine niet zien zitten. Bij een dergelijke verplichting ziet 7 op de 10 respondenten helemaal af van de vakantie. Slechts 2 op de 10 zegt dan alsnog te gaan, ongeacht quarantaineverplichtingen.

Quote

"Zodra corona zo goed als weg is, ga ik pas op vakantie"

AT5-panellid

Naast de vakantieplannen onderzochten we ook op welke manier panelleden reizen naar hun bestemming. De helft van de vakantiegangers gaat met een auto op pad,  een kwart met het vliegtuig en slechts zes procent van deze Amsterdamse toeristen pakt een (nacht)trein. Dat laatste is opvallend, want 65 procent van alle panelleden geeft aan een treinvakantie te overwegen. Respondenten geven aan dat een trein "handig", "comfortabeler" en "minder gedoe" is.  Toch kiezen de Amsterdammers uit dit onderzoek haast niet voor deze optie, redenen hiervoor zijn onder andere de "hoge prijzen" en "lange reistijden". 

Vliegschaamte

Het merendeel van het AT5-panel zegt geen last te hebben van vliegschaamte bij het boeken van een vlucht. Bijna een kwart zegt wel vliegschaamte te ervaren. Als een vakantiebestemming dichtbij genoeg is om met een auto of trein te bereiken, dan overweegt de helft van de respondenten om alsnog het vliegtuig te pakken. Eén op de tien laat weten sowieso met het vliegtuig te gaan. De overige 36 procent wil juist niet vliegen als er alternatieven zijn. 

Quote

"Ik ben het eens met de stelling dat we te veel en te goedkoop vliegen, maar maak me er ook schuldig aan"

AT5-panellid

📋 Doe mee aan het AT5-panel

Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel. Deze productie is tot stand gekomen met hulp van het SvdJ