Stad

NL
V

Duizenden Amsterdammers kunnen weer naar hun familie in Marokko, maar er zijn veel vragen

13 juni 2021, 20.30 uur · Aangepast 15 juni 2021, 13.05 uur · Door Hester van Dijk

Vanaf 15 juni gaat Marokko weer open voor reizigers uit het buitenland. Duizenden Amsterdammers staan te trappelen van ongeduld, omdat ze hun familie in Marokko vaak langer dan een jaar niet hebben gezien door de pandemie. Reisbureaus worden overspoeld met vragen omdat er nog veel onduidelijk is over de reisregels. 

Safoan Mokhtari is rapper en ambtenaar en heeft zijn familie in Marokko al bijna anderhalf jaar niet gezien. Hij is pas echt tevreden als hij in het vliegtuig zit, en het vliegtuig de landing inzet. "We zijn het hele jaar zo vaak in onzekerheid geweest. We konden wel, dan weer niet. Ik heb vanmiddag een belafspraak met het RIVM om te horen wat de regels zijn."

Said Elamraoui is touroperator en reisstrateeg. Hij heeft direct contact met de regering in Marokko en onderkent dat er veel onduidelijk is. "De regering heeft aan het begin ook niet goed gecommuniceerd over de mogelijkheden."

Quote

"Marokko heeft aan het begin ook niet goed gecommuniceerd over de mogelijkheden"

Said Elamraoui, touroperator

Hij benadrukt dat je vooral per situatie goed moet kijken wat je kunt en welke risico's je wilt lopen. "Kijk, als je alleen reist is het makkelijker. Maar als gezin met kinderen die naar school moeten, moet je toch ook terug kunnen." Marokko is voor Nederland een geel land wat betekent dat als je onverhoopt terug moet de kosten voor eigen rekening zijn. 

Iets anders waar je op moet letten om naar Marokko te reizen, is een bewijs dat je geen corona hebt. Je moet een negatieve PCR-test kunnen overhandigen, die in de laatste 48 uur is afgenomen.

Vaccinatiepaspoort

Een vaccinatiepaspoort is ook geldig, maar alleen als je de tweede prik vier weken of langer geleden hebt gekregen. Dat is voor veel mensen niet het geval, en daarom benadrukt Elamraoui dat je vooral moet zorgen dat je getest bent.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938