Stad

NL
V

Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2021 bekend: "Het is zo fijn om te voelen dat je gezien wordt"

21 juni 2021, 19.17 uur · Door Redactie i.s.m. het AFK

De genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021 zijn bekend. Vanuit Theater De Krakeling werden de kanshebbers gepresenteerd aan een klein publiek. 

Quote

"Ik ben super blij. Voor mij is deze nominatie echt een erkenning voor wat ik de afgelopen jaren heb gedaan"

Zeinab El Bouni - spoken word artiest

Stimuleringsprijs

Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert: de Stimuleringsprijs. De drie genomineerden voor de Stimuleringsprijs zijn spoken word artiest Zeinab El Bouni, multi-disciplinair performer Cherella Gessel en muzikant Willem Smit. Gessel raakt geëmotioneerd als ze het podium op wordt geroepen. "Ik ben heel dankbaar en emotioneel. Het is zo fijn om te voelen dat je gezien wordt."

"Ik ben super blij. Voor mij is deze nominatie echt een erkenning voor wat ik de afgelopen jaren heb gedaan", vertelt El Bouni enthousiast na de bekendmaking.

Werk van het Jaar

Naast de Stimuleringprijs is er een prijs voor de beste culturele prestatie van het jaar: Werk van het Jaar. Hiervoor zijn kunstproject Miracle Garden van Elspeth Diederix, platform over internetcultuur The Hmm  en documentaire Klassen van makers Esther Gould en Sarah Sylbing genomineerd.

Sylbing is als geboren en getogen Amsterdammer trots op de nominatie: "Ik vind het extra mooi omdat het een Amsterdamprijs is. Al ons werk is altijd in Amsterdam geweest. Ik weet dat we genomineerd zijn voor Klassen maar het voelt voor mij ook alsof we genomineerd zijn voor al het werk daarvoor."

Quote

"De verscheidenheid en creativiteit van onze hoofdstad spat ervan af"

laurien saraber - directeur amsterdams fonds voor de kunst

Wethouder kunst en cultuur Touria Meliani en Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst waren ook aanwezig bij de bekendmaking. "De Amsterdamprijs maakt dit jaar veel ruimte voor een nieuwe generatie getalenteerde makers én voor werk dat dicht op de buitengewone actualiteit van afgelopen jaar ontstond. De verscheidenheid en creativiteit van onze hoofdstad spat ervan af", zegt Saraber over de genomineerde kunstenaars en hun werk. "Het is een prijs van en voor de stad."

Uitreiking in oktober

De uitreiking van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2021 vindt in oktober plaats. Er zijn drie verschillende categorieën waarin de prijs wordt uitgereikt. De derde prijs voor Bewezen Kwaliteit wordt hors concours toegekend tijdens de uitreiking, samen met de prijzen voor de andere winnaars. Zij ontvangen een geldbedrag van €35.000 en een speciaal sculptuur ontworpen door Tim Breukers.

De bekendmaking is via een livestream terug te zien.

Voor meer informatie kijk op amsterdamsfondsvoordekunst.nl