Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raadsenquête AEB van start: "In mijn tijd ongelofelijk trots op het bedrijf"

21 juni 2021, 20.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Vandaag zijn de openbare verhoren begonnen in de raadsenquête naar de problemen bij het Afval Energie Bedrijf dat twee jaar geleden bijna failliet ging en Amsterdam in een afvalcrisis stortte.  

AT5

Het is het meest verregaande onderzoeksinstrument van de raad en lijkt een beetje op de parlementaire enquête die de Tweede Kamer kan instellen. Alleen daar moet iedereen verplicht verschijnen, in de raad geldt die verplichting alleen voor ambtenaren en (oud-)bestuurders. Dat betekent dat leden van de directie van het AEB van de afgelopen jaren ervoor hebben gekozen wel achter de schermen mee te werken, maar zich niet onder ede te laten horen. 

"Het is dus niet zo dat wij een heel eenzijdig beeld hebben", zegt commissie-voorzitter Dorienke de Grave (VVD). "Maar we hadden natuurlijk graag gehad, en hebben daarvoor ook inspanningen gedaan, dat we dat met elkaar delen in een openbaar verhoor. Maar die plicht is er niet en de afweging om wel of niet te komen, die moeten we bij de betrokkenen laten."

Quote

"Dat waren de elementen die ik me herinner"

Oud-wethouder Hester maij vandaag voor de enquêtecommissie
Het spits werd vandaag afgebeten door voormalig wethouder Milieu en Gemeentebedrijven, Hester Maij (CDA). Deze en volgende week volgen nog de oud-wethouders voor D66 Abdulaheb Choho, Kajsa Ollongren en Udo Kock. Ook huidig wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid, GroenLinks) en burgemeester Halsema moeten voor de commissie verschijnen. Het eindrapport wordt in september verwacht. 

Crisis bij afvalverwerker AEB

Het AEB staat sinds begin 2018 onder verscherpt toezicht, wegens zorgen over de veiligheid. Uiteindelijk besloot het bedrijf in de zomer van 2019 vier van de zes verbrandingslijnen te sluiten, omdat het niet lukte de veiligheidssituatie voldoende te verbeteren. Wethouder Udo Kock stapte na de zomer op. Hij vond dat het noodlijdende bedrijf geprivatiseerd moest worden, maar daar was een meerderheid van het stadsbestuur het niet mee eens.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938