Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietssnelwegen en mogelijke ov-verbinding door het Westerpark: "Als je nu niet ingrijpt ben je te laat"

30 juni 2021, 10.30 uur · Aangepast 30 juni 2021, 12.34 uur · Door Tjeerd Kleijn

Vrienden van het Westerpark, omwonenden en gebruikers van de tuinparken 'Nut en Genoegen' en 'Sloterdijkermeer' zijn een petitie gestart tegen de mogelijke komst van snelwegen voor fiets, bus en tram door het park. Deze moeten de nieuw te bouwen stadswijk Haven-Stad verbinden met de rest van de stad. In vijf dagen tijd is de petitie al ruim 8000 keer ondertekend. 

Google Streetview

In 2040 moet de wijk Haven-Stad uit de grond gestampt zijn. Veertig tot zeventigduizend woningen, verdeeld over het Westelijk Havengebied en Noord. Een deel van die wijk komt zo'n beetje tegen het Westerpark aan te liggen. En dat nieuwe stukje Amsterdam moet natuurlijk wel goed bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld door het aanleggen meerdere fietssnelwegen in het Westerpark en de aangrenzende volkstuincomplexen. In plannen van de gemeente wordt zelfs gesproken over een mogelijke ov-verbinding door het park en de volkstuinen vanaf 2040. Niets is nog definitief, maar de onrust is nu al groot.

Daarom zijn buurtbewoners en gebruikers van de volkstuinen een petitie gestart. Voorzitter Diego Pos van Vrienden van het Westerpark: "Sommigen zeggen, 'die petitie van jullie is veel te vroeg, er is nog niks aan de hand'. Maar als je nu niet ingrijpt, nu kunnen de plannen nog veranderd worden, ben je over vijf, tien jaar gewoon te laat."

AT5

Diego wijst op een kaart aan waar die fietssnelwegen komen. Ze doorkruisen het park van Noord naar Zuid en van Oost naar West, waardoor het Westerpark wordt opgedeeld in 'compartimenten'. Volgens Diego gaat het hier net zo druk worden als op de Haarlemmerstraat, waar het voor voetgangers soms goed uitkijken is. "Je ziet dat park in hokjes wordt opgedeeld, waardoor het best lastig is om over te steken."

Bovendien is Diego bang dat het toch al drukke park nóg drukker wordt door Haven-Stad. "De eerste wijken komen om het Westerpark heen. Dus waar gaan die mensen heen? Drie keer raden. Westerpark."

Wel of geen bussen en trams? 

Ook wordt er gesproken over de mogelijke aanleg van een ov-verbinding voor bussen en trams, dwars door de tuinparken 'Nut en Genoegen' en 'Sloterdijkermeer'. Volkstuinhouder Iris de Veer: "Dat betekent dat er heel veel tuinen verloren gaan, en dat het park als het ware in tweeën gedeeld wordt." 

In de recente nota van beantwoording wordt gesproken over een:

'Gewenste verbinding voor voetgangers en fietsers en mogelijk openbaar vervoer.’ Met ‘mogelijk openbaar vervoer’ wordt bedoeld: onderzoek naar mogelijkheid en inpassing van tram of bus. Het uitbreiden naar ov is voor na 2040: Pas op de lange termijn, na 2040, is er behoefte aan een aanvullende openbaar vervoersverbinding (bus en/of tram)'

Maar in een reactie laat de woordvoerder van wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) weten dat er helemaal geen sprake is van een mogelijke ov-verbinding:

Reactie wethouder: 

'Het is belangrijk om te weten dat er geen sprake is van plannen voor een doorgaande weg voor gemotoriseerd verkeer of ov door het Westerpark. Het gaat om een mogelijke verbinding voor fietsers en voetgangers. 

In de Omgevingsvisie is op de kaart van stadsstraten en stadslanen weliswaar een ontbrekende verbinding ingetekend tussen de Bos en Lommerweg en de Contactweg, maar dit betekent niet dat hier een stadslaan of stadsstraat met gemotoriseerd verkeer voorzien is. Er is straks wel de noodzaak om de stadslanen in Haven-Stad en Bos en Lommer met elkaar te verbinden voor voetgangers en fietsers. Dit is echter niet op korte termijn aan de orde. De gemeente is hierover in gesprek met de tuinparken'

Verwarring alom dus. Misschien dat er vanmiddag meer duidelijkheid komt, als de plannen worden besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening, waarbij ook door Amsterdammers mag worden ingesproken. Voor wat het waard is, zegt Diego. "Ik heb de laatste jaren al zoveel ingesproken. Ik verwacht er eigenlijk niet zo heel veel van." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938