Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrienden en familie van Seb starten campagne voor veilig wonen na fatale val uit raam

2 juli 2021, 07.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De 22-jarige student Seb Waterreus (22) overleed in mei na een val door een raam vanaf drie hoog op de Admiraal de Ruijterweg. Het raam was van enkel glas en er was geen valbescherming of brede vensterbank aanwezig. De familie en vrienden van Seb zijn nu een campagne gestart om mensen te waarschuwen voor gevaarlijke woonsituaties. "We willen dat zo'n vreselijk ongeluk als dat van Seb nooit meer hoeft te gebeuren."

De vrienden en familie van Seb hebben 10.000 flyers laten drukken en delen die uit bij huizen die mogelijk niet veilig zijn. Ook worden er vijfhonderd posters geplakt met de tekst: Je verhuurder is verplicht te zorgen voor een veilige woning. "We willen benadrukken dat het echt een actie vanuit liefde is omdat we mensen willen waarschuwen," vertelt goede vriend Melchior. "Het is absoluut geen verwijt tegen iets of iemand."

Seb Waterreus viel op 11 mei uit het raam van zijn woning vanaf de derde verdieping. Zijn twee huisgenoten werden vervolgens gearresteerd, maar werden vrijgelaten.  Volgens een woordvoerder van het OM ging er een "onschuldige stoeipartij" aan de val vooraf. 

Deze campagne moet mensen waarschuwen voor de gevaarlijke woonsituatie waarin zij misschien leven zonder dat ze het in de gaten hebben."We willen ook dat verhuurders een wake up call krijgen, zij hebben een zorgplicht en dat betekent dat ze moeten zorgen voor een veilige woning", vertellen de ouders van Seb. "Met goede doorvalbeveiliging, zoals een beveiligingsstang, een grote vensterbank en / of dubbel glas had Seb zijn overlijden voorkomen kunnen worden."

Hetzelfde gebeuren

Vriend Melchior denkt dat Seb de actie heel mooi had gevonden. "Seb was altijd vrolijk. Altijd. Hij was aanvoerder in ons voetbalteam en regelde altijd alles. De rest had er vaak geen zin in, maar dan was hij al aan het regelen dat de shirtjes gewassen werden en de ballen werden gehaald."

Volgens de ouders van Seb zijn onveilige ramen in oudere huizen helemaal geen uitzondering, je ziet het nog veel te veel in de stad. "Er zijn zelfs in het rijtje van de woning waar Seb met zijn vrienden woonde, een aantal panden waarvan de ramen niet zijn beveiligd. Hier zou in theorie hetzelfde kunnen gebeuren."

Quote

"We willen benadrukken dat het echt een actie vanuit liefde is omdat we mensen willen waarschuwen"

Melchior, vriend seb

Melchior is blij dat hij op deze manier iets voor Seb kan doen. "Het voelt prettig om vandaag mijn steentje bij te kunnen dragen. Ik woon zelf op drie hoog en heb een steunbalk en een hekje, maar aan alle mensen die dat niet hebben wil ik zeggen: Bel de verhuurder. Dat kan het verschil maken"

Onafhankelijk onderzoek

Eigenaar van de woning op de Admiraal de Ruijterweg is prins Bernhard jr. van Oranje en zijn compagnons Coen Groeneveld, Paul Mol en Menno de Jong. Zij vinden het ongeval tragisch en hebben er alle begrip voor dat de familie en vrienden een campagne zijn gestart. 

Ook komt er een onderzoek naar de woning. "De desbetreffende woning voldoet aan het bouwbesluit en de daarmee gestelde veiligheidseisen. Om verdere twijfel uit te sluiten zullen onderzoekers van de gemeente in de desbetreffende woning aanvullend onafhankelijk onderzoek doen", laat een woordvoerder weten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938