Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie grijpt in bij actie van Extinction Rebellion: "We worden afgevoerd als criminelen"

5 juli 2021, 09.13 uur · Aangepast 5 juli 2021, 13.46 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een stuk of 20 actievoerders van Extinction Rebellion zijn vanmorgen een kantoor van pensioenfonds ABP op het Gustav Mahlerplein op de Zuidas binnen gevallen. Een paar uur later, rond 10.30 uur, heeft de politie de lobby ontruimd en zijn de actievoerders het kantoor uitgezet en aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. "We verzetten ons geweldloos en worden afgevoerd als criminelen", aldus een van de aangehouden actievoerders die in een politiebusje werd afgevoerd.

AT5

De actievoerders, onder wie leraren en ambtenaren, eisen dat hun pensioenfonds ABP per direct stopt met de investeringen in olie-, gas- en kolenbedrijven. Het gaat volgens de actievoerders om minimaal 15 miljard dat het ABP heeft belegd in de fossiele industrie. “We blijven hier tot onze eis is ingewilligd. Er is geen tijd meer.” 

AT5

De actievoerders staan met spandoeken met teksten als 'Stuur fossielen met pensioen'.

Een van de actievoerders is universitair hoofddocent en ABP-pensioendeelnemer Petra Verdonk. “We hebben geen behoefte aan loze woorden of nieuwe beleidsstukken, we willen dat ABP vandaag nog divesteert. Dat is wat er nodig is om de aarde leefbaar te houden. We gaan hier niet weg voordat het ABP onze miljarden uit fossiel heeft gehaald.”

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938