Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeker tientallen mensen besmet na Testen voor Toegangfeesten Skøll en club Nyx

6 juli 2021, 14.12 uur · Aangepast 6 juli 2021, 18.08 uur · Door Christian Olijve & Servaas Hilgers & Aart van Eldik

Tientallen mensen zijn besmet geraakt met het coronavirus op Testen voor Toegangfeestjes in Amsterdam. Dat blijkt uit gesprekken die NH Nieuws en AT5 voerde met verschillende aanwezigen. Microbioloog Bert Mulder is niet verbaasd. "Ik wil niet zeggen dat het Testen voor Toegang-systeem zo lek is als een mandje, maar we zien wel heel veel lekkage."

Bij roeivereniging Skøll zijn tijdens twee feesten tientallen mensen besmet geraakt. Die vonden vorige week dinsdag en zaterdag plaats. Op zaterdag waren er ongeveer 200 tot 300 mensen aanwezig. Iedereen die aanwezig wilde zijn, moest zich vooraf laten testen of gevaccineerd zijn.

"Dat ging wel allemaal netjes, iedereen is gecontroleerd", zegt een van de mensen die NH Nieuws en AT5 sprak. Toch kon het mis gaan. Volgens bestuurslid Bauke Bramer zijn er enkele tientallen besmettingen geconstateerd, op zowel de feestjes die vorige week zaterdag als dinsdag plaatsvonden.

"Afgelopen dinsdag was er een jongen die 's ochtends negatief was getest via Testen voor Toegang. Na een borrel had hij koorts gekregen." Op advies van de GGD besloot de roeivereniging om alle komende evenementen te schrappen.

Alle leden zijn ingelicht, zegt Bramer. "En iedereen die in quarantaine moest, is gelijk in quarantaine gegaan. We balen er enorm van, dat er ondanks de maatregelen toch besmettingen hebben plaatsgevonden. We hopen dat iedereen snel herstelt."

Club Nyx

Ook bij club Nyx ging het mis. Verschillende bronnen melden aan NH Nieuws en AT5 dat tijdens het openingsfeest afgelopen donderdag meerdere mensen besmet waren met het virus.

Quote

"Ik ben zelf positief getest. Een vriend van mij die er ook was, is ook positief"

Bezoeker van club nyx

"De bewakers stonden iedereen te controleren, dus ik had het gevoel dat ze het echt wel serieus aanpakten", vertelt een bezoeker anoniem. "Ik ben zelf na het feest positief getest. Een vriend van mij die er ook was, is ook positief. Ik hoor dat er ongeveer tussen de tien en twintig mensen in totaal positief zijn getest."

Rob de Jong, eigenaar van club Nyx, bevestigt dat mensen die positief zijn getest in zijn club zijn geweest. Hij is daarvoor in contact met de GGD. "Wij hebben gisteren de eerste melding binnen gekregen van een persoon die positief getest en in de club geweest. Vanmorgen hebben we er nog drie binnen gekregen, ook van afgelopen donderdag", zegt De Jong. "Ik weet in ieder geval dat wij er alles aan hebben gedaan om aan de regels voor testen Voor Toegang te voldoen."

Tijdslots

De Jong legt uit dat hij daarvoor werkt met tijdslots "Zo voorkomen wij dat het te druk op straat wordt. We hebben twee mensen die de QR-codes controleren. Die worden gecheckt met initialen. Dan een bandje met datum en dan ben je binnen."

De Jong zegt dat het niet alleen bij hem, maar bij meerdere clubs mis gaat. "Ik hoor van de GGD dat ze heel druk hebben en dat wij zeker niet de enige club zijn waar besmettingen zijn geconstateerd. Ik hoor van de GGD dat er vooral bij feestcafés veel besmettingen zijn geconstateerd."

Lekkage in het systeem 

Microbioloog en arts Bert Mulder is niet verbaasd dat het mis gaat. "Ik wil niet zeggen dat het Testen voor Toegang-systeem zo lek is als een mandje, maar we zien wel heel veel lekkage. Op meerdere plekken zijn nu clusters van besmettingen te zien."

Als iedereen zich aan de regels voor Testen voor Toegang zou houden, is er volgens Mulder niks aan de hand. "Maar de praktijk wijst uit dat mensen dat niet doen. QR-codes worden gedeeld en mensen die met negatieve tests binnen zijn, lopen met meerdere telefoons naar buiten om die over te geven aan mensen die óók naar binnen willen. Op een gemiddelde uitgaansavond is dit niet goed te controleren."

Quote

"De deltavariant verspreidt zich nu als een dolle"

Bert Mulder, arts en microbioloog

De grootste zorg van Mulder, arts in het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen, is niet dat het systeem slecht werkt, maar dat de maatregelen veel te vroeg zijn losgelaten. "De deltavariant verspreidt zich nu als een dolle. Begin juni was bij ons in het ziekenhuis vijf procent van de besmetting met de deltavariant, gisteren was dat al 86 procent. De maatregelen zijn te vroeg losgelaten en voor je het weet worden nieuwe reisbeperkingen of quarantaineverplichtingen ingesteld voor Nederlanders."

De GGD Amsterdam-Amstelland komt morgen met een reactie. Ook de gemeente Amsterdam is om een reactie gevraagd, maar kon vandaag nog geen reactie geven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938