Stad

NL
V

Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag op Peter R. de Vries

7 juli 2021, 06.43 uur · Aangepast 7 juli 2021, 10.29 uur · Door Christian Olijve

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd gisteravond rond 19.30 uur op de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum neergeschoten. Volgens burgemeester Halsema vecht De Vries voor zijn leven. Wat weten we nog meer over de aanslag? NH Nieuws en AT5 hebben de feiten op een rijtje gezet.

Op de plek van de aanslag liggen vanochtend bloemen - NH Nieuws / Sjoerd Hilarius
  • Peter R. de Vries werd neergeschoten na een bezoek aan het programma RTL Boulevard. Hij was daar te gast.
  • Volgens de politie is hij van dichtbij zijn beschoten. 
  • De politie heeft vooralsnog drie verdachten opgepakt: twee in een auto op de A4 bij Leidschendam, de derde verdachte is opgepakt in Oost
  • Burgemeester Halsema zei gisteravond in een persconferentie dat hij vecht voor zijn leven.
  • Meer informatie over zijn gezondheid is er op dit moment niet.
  • Er zou meerdere keren zijn geschoten. Verschillende bronnen hebben het over vijf schoten, een andere bron heeft vier schoten gehoord, zo meldt de NOS.

Meteen na de aanslag verspreidde de politie een Burgenetmelding met het signalement van de mogelijke schutter: een kleine, tengere man met een lichtgetinte huidskleur. Er zijn drie verdachten aangehouden. Twee werden op de A4 bij Leidschendam aangehouden, waaronder de mogelijke schutter. Een derde in Amsterdam-Oost. Zijn rol wordt nog onderzocht. 

Burgemeester Halsema benadrukt dat er veel mensen op straat waren ten tijde van de aanslag, en dat veel van hen bewogen en ontdaan zijn. Er is slachtofferhulp beschikbaar. 

Na de aanslag kwam een Amsterdamse bloemen brengen: 

AT5

Politie en justitie doen op dit moment volop onderzoek. Getuigen en omwonenden die camerabeelden hebben, is gevraagd dit te delen met de politie. Hoofdcommissaris Frank Paauw zei gisteravond tijdens de persconferentie 'alles op alles te zetten om deze laffe daad op te lossen.'

'Aanslag op vrije journalistiek'

Er wordt met afschuw op de aanslag gereageerd. Premier Rutte noemt het 'een aanslag op de vrije journalistiek.' Het Koninklijk Huis is diep geschokt en ook in het buitenland is er volop aandacht voor de aanslag. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938