Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stadsbestuur: maximumsnelheid op meeste wegen omlaag naar 30 km per uur in 2023

8 juli 2021, 16.12 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Om de verkeersveiligheid te verbeteren moet de maximumsnelheid in de stad worden verlaagd naar 30 kilometer per uur. Volgens het stadsbestuur leidt de maatregel tot 20 tot 30 procent minder ernstige ongevallen.

Het plan van wethouder Egbert de Vries (Verkeer) om de maximumsnelheid te verlagen zong al langer rond, maar inmiddels durft hij zijn voornemen hardop uit te spreken. Het streven is dat de meeste wegen in de stad in 2023 zijn teruggebracht naar de lagere snelheid.

"Jarenlang is de verkeersveiligheid in de stad verbeterd, maar we zien nu dat de ongevallencijfers niet verder dalen. Ik vind dat onacceptabel, want er gaat onnoemelijk veel leed schuil achter elk ernstig ongeval. Daarom zet ik alles op alles om de situatie te verbeteren”, aldus De Vries.

Dertien doden

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er vorig jaar bij ongevallen in de stad ruim 800 ernstig gewonden en 13 dodelijke slachtoffers vielen. Volgens De Vries wijst onderzoek uit dat veel verkeersdeelnemers zich onveilig voelen en bang zijn in het verkeer.

De gemeente organiseert dit najaar een serie stadsgesprekken die een beter beeld moeten geven over de plekken waar en situaties waarin mensen zich onveilig voelen in het verkeer. Verder kijkt de gemeente naar technologische oplossingen om de verkeersveiligheid te verbeteren, zoals een systeem waarmee de snelheid van auto's kan worden begrensd. Ook wordt de blackspotaanpak voortgezet, die zich richt op de gevaarlijkste plekken in de stad.

Inspraak

Het plan om de maximumsnelheid te verlagen is tot stand gekomen in overleg met diverse betrokken partijen zoals nood- en hulpdiensten, het GVB, de logistieke sector, maar ook het MKB en de Fietsersbond. Daarop volgt een inspraakperiode, waarin al deze partijen, maar ook inwoners en bezoekers van de stad op het plan kunnen reageren. Ook moet het plan nog langs de gemeenteraad.

Het AT5-panel peilde eerder al de meningen over de snelheidsverlaging. Daaruit blijkt dat het plan kan rekenen op positieve reacties. Ook bewonersverenigingen en het MKB  zijn voorzichtig optimistisch.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938