Start van hoofdcontent

Panel

nl

Meerderheid AT5-panel voor verlagen maximumsnelheid

3 juli 2021, 07.00 uur · Aangepast 7 december 2021, 11.22 uur · Door Cenk Karakaya

Het plan om vanaf 2023 de maximumsnelheid in de stad te verlagen naar 30 kilometer per uur voor alle wegen binnen de bebouwde kom, kan op steun rekenen van de Amsterdammer. Dat blijkt uit een peiling van het AT5-panel.

Van de bijna 1800 Amsterdammers die meededen aan het onderzoek over de maximumsnelheid, zegt slechts een derde tegen de plannen van verkeerswethouder Egbert de Vries (PvdA) te zijn. Een grote meerderheid ziet een snelheidsverlaging juist wel zitten.

Zes op de tien panelleden denken dat het verlagen van de maximumsnelheid gaat zorgen dat het verkeer veiliger wordt in de stad. Al vinden veel respondenten dat het pas nut heeft als er ook op gehandhaafd wordt.

Quote

"Verlagen is prima, maar wel handhaven, handhaven, handhaven. Anders is het symboolwetgeving"

At5-panellid

Terwijl de meerderheid dus voor het verlagen van de snelheid is, geven de meeste panelleden ook aan dat er wel uitzonderingen nodig zijn. Zo vindt zes op de tien dat het openbaar vervoer uitgezonderd zou moeten worden, zodat de doorstroom op peil wordt gehouden. Dit zou er volgens veel respondenten voor zorgen dat het pakken van een tram of metro aantrekkelijker wordt. Toch is ruim een kwart het daar niet mee eens. Volgens deze laatste groep zouden snelheidsverschillen juist zorgen voor verwarring of onveilige situaties.

Onveilig in het verkeer


In een groter verkeersonderzoek van het AT5-panel, uit november 2020, gaf bijna driekwart aan zich onveilig te voelen in het verkeer. Deze nieuwe snelheidsregels zouden volgens verkeerswethouder De Vries voor veiliger verkeer moeten zorgen. Dat is nodig omdat er jaarlijks in Amsterdam 10 tot 20 mensen om het leven komen door een ongeluk in het verkeer. Honderden mensen lopen ernstige verwondingen op.  

AT5-panel

Dat het verlagen van de snelheid ervoor zou zorgen dat het veiliger wordt in het verkeer beaamt ook ruim zestig procent van het AT5-panel. Daartegenover denkt één op de drie dat een maximumsnelheid van 30 km/u er niet voor zou zorgen dat het verkeer veiliger zou worden. 

Een opvallend resultaat uit dit onderzoek is dat een grote meerderheid van het panel denkt dat Amsterdammers zich niet gaan houden aan een maximumsnelheid van 30km/u. Slechts één op de vier respondenten denkt dat de snelheidslimieten wel nageleefd gaan worden in de stad. 

Automobilisten zijn tegen


Terwijl de meerderheid van het AT5-panel de plannen van wethouder De Vries wel zien zitten, is er toch een groep die dat duidelijk niet wil: de automobilisten. Van de panelleden die aangeven voornamelijk met de auto te reizen, is twee op de drie tegen de snelheidsverlaging. Bijna hetzelfde percentage denkt ook dat het verkeer er niet veiliger op zou worden. Slechts één op de tien automobilisten denkt dat Amsterdammers zich aan een maximumsnelheid van 30 km/u gaan houden.

📋 Doe mee aan het AT5-panel

Heb jij ook een mening over de stad? Via het AT5-panel kan iedere Amsterdammer meedenken over actuele kwesties. Klik hier om je aan te melden. En hier lees je meer over het AT5-panel. Deze productie is tot stand gekomen met hulp van het SvdJ