Start van hoofdcontent

Stad

nl

Slachtoffers homohaat: 'Belagers zijn vaak jongeren met niet-Nederlandse achtergrond'

20 juli 2021, 15.33 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Slachtoffers van homodiscriminatie in de stad stellen dat hun belagers vaak jongeren zijn die een 'niet-Nederlandse' achtergrond hebben. Dat staat in het rapport 'actieonderzoek Anti-discriminatie LHBTIQ+' dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

Flickr/Guillaume Paumier

Volgens de onderzoekers wordt het overgrote deel van de lhbtqi+-gemeenschap dagelijks geconfronteerd met verschillende gradaties van discriminatie. "Naast incidenten van verbale discriminatie vindt veel discriminatie plaats in de eigen woonomgeving, waarbij het vooral gaat om frequent verbaal geweld in combinatie met intimidatie, bedreiging en vandalisme. Dit patroon wordt doorbroken door incidenten van discriminatie die escaleren en een fysiek gewelddadig karakter aannemen."

Voor het onderzoek werden niet alleen diepte-interviews met vijftien slachtoffers afgenomen, maar werd ook gesproken met politie en hulpinstanties zoals De Regenbooggroep en Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam. Het onderzoek is door die opzet niet representatief, maar de onderzoekers spreken wel van 'patronen'.

Niet-Nederlandse achtergrond

Zo komt uit de interviews met vijftien slachtoffers een overeenkomend daderkenmerk naar voren: 'in veel gevallen gaat het om tienerjongens met een niet-Nederlandse achtergrond die in groepsverband discriminatoire acties uitvoeren'. Een van de slachtoffers spreekt van 'een groepje Marokkaanse jochies tussen de 12 en 18'. "Dat dit de meest besproken kenmerken zijn in deze reeks interviews neemt niet weg dat er daders zijn met een andere omschrijving", aldus de onderzoekers.

Overigens stuiten de slachtoffers niet alleen op discriminatie of onbegrip op basis van hun seksuele- of genderidentiteit, maar ook op basis van hun huidskleur, etniciteit en handicaps. Bij discriminatie in de woonomgeving worden slachtoffers met regelmaat in groepsverband lastiggevallen. Andere veelgenoemde omgevingen zijn het openbaar vervoer, uitgaansgelegenheden en de werkplek, waarbij het niet zozeer gaat om collega's, maar om hangjongeren die er samenkomen.

Opheldering

"Dit rapport is een bevestiging van wat we al jaren weten, maar wat door GroenLinks en de andere coalitiepartijen al net zolang vakkundig weggepoetst wordt: homohaat vindt veel plaats door Marokkaanse jongens”, zegt fractievoorzitter Wil van Soest van de Partij van de Ouderen. Ze wil opheldering van het college.

Het rapport werd afgelopen donderdag door GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit en Antidiscriminatiebeleid) vrijgegeven, maar dateert volgens de omslag van het onderzoek van 1 februari. Het onderzoek werd uitgevoerd door BProud en Public Mediation, partijen die volgens de wethouder zelf onderdeel uitmaken van de gemeenschap die ze onderzochten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938