Start van hoofdcontent

Stad

nl

25ste Pride officeel geopend: focus op inhoud in plaats van feesten

31 juli 2021, 19.37 uur · Aangepast 31 juli 2021, 21.44 uur · Door Robbert Bianchi

Tijdens een bescheiden bijeenkomst op het Rokin opende loco-burgemeester Marjolein Moorman vandaag officieel de 25ste edite van Pride Amsterdam. Door het coronavirus kunnen veel festiviteiten, zoals de traditionele botenparade, opnieuw niet doorgaan. Dus ligt dit jaar veel meer de nadruk op de strijd die nog gevoerd moet worden. 

 Moorman stond in haar speech uitgebreid stil bij het belang van Pride in Amsterdam en de wereld. "Er is heel veel bereikt. Maar er hangen hier op het Rokin 71 vlaggen van landen waar homoseksualiteit en LHBTIQ+ verboden is en waar hele zware straffen op staan, soms zelfs de doodstraf, dan zie je dat er ook nog ontzettend veel te bereiken is", vertelt ze.   

Onder de genodigden en sprekers zijn ook meerdere mensen uit landen waar het slecht gesteld is met de rechten van LHTBIQ+ gemeenschap. Ook Sima uit Iran laat zich horen. "Ik ben zo verdrietig voor de LHTBIQ+ gemeenschap in mijn land. Ze zijn altijd bang dat iemand erachter komt. Veel mensen zijn vermoord door de regering of hun familie. Het is er verschrikkelijk", vertelt ze emotioneel. 

Senator en mensenrechtenstrijder Boris Dittrich laat in zijn speech weten dat in ruim eenderde van de wereld homoseksualiteit nog steeds als crimineel gedrag wordt gezien. Volgens hem kan de Pride wel degelijk invloed uitoefenen hierop. "Zelfs in Afrika kijken mensen naar beelden van de Pride in Amsterdam en die vragen zich af of ze ooit nog eens in land zullen leven waar mensen naar je zwaaien omdat je homo bent, in plaats van je in de gevangenis stoppen", vertelt hij hoopvol. 

Toch is er ook nog positief nieuws. In Bhutan is homoseksualiteit sinds kort niet langer strafbaar. Het land staat niet meer op de zwarte lijst van het Zero Flags Project. Hiervoor zijn 71 vlaggen geheven op het Rokin van  landen waar homoseksualiteit strafbaar is. De vlag van Bhutan, die voorheen ertussen hing werd tijdens de ceremonie overhandigd aan de consul van Bhutan in Nederland Cornelis Klein. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938