Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Grachtenfestival en Uitmarkt gaan ondanks corona toch door: "We zijn blij dat we er zijn"

6 augustus 2021, 07.00 uur · Aangepast 6 augustus 2021, 10.09 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Geen duizenden mensen op het Museumplein of aan de grachten dit jaar, maar ondanks alle geldende coronamaatregelen durven sommige organisatoren het toch aan. Openluchtfestivals zoals de Uitmarkt en het Grachtenfestival gaan, in aangepaste vorm, toch door. 

Eind augustus vindt de 44ste editie van de Uitmarkt plaats op het Museumplein. Dat gebeurt nog niet in de bekende vorm met honderden binnen- en buitenpodia, optredens en een boekenmarkt, maar in de vorm van een openluchttheater, voor maximaal 2000 bezoekers. Op deze manier wordt de nationale herstart van cultuur alsnog gevierd, op de grootst mogelijke manier.

Quote

''Het is echt anders dan andere jaren, maar we zijn blij dat we er zijn''

FRANS DE VRIES, UITMARKT

Het organiseren van een festival gaat in deze tijd niet zonder slag of stoot. Iedere Uitmarkt-bezoeker moet zich vooraf aanmelden en bij aankomst op het terrein moeten zij een negatief testresultaat of een vaccinatiebewijs laten zien, via de Corona-Check app van de Rijksoverheid. ''Dat wij op deze manier alles moeten regelen en structureren, daar houden wij minder van. Maar, wat moet dat moet'', zegt producent Frans de Vries daarover.

Quote

''Het is behoorlijk spannend om nu directeur van een festival te zijn''

MARIE-LUCE BREE, GRACHTENFESTIVAL

Ook de 24e editie van het Grachtenfestival gaat in augustus door. Ongeveer 90 locaties zullen decor zijn van maar liefst 200 concerten - van klassieke muziek tot jazz of muziek uit andere culturen. Er zullen geen duizenden mensen langs de grachten staan om te genieten van de optredens, maar een beperkt aantal gasten kan op 1,5-meter toch optredens bijwonen. Een test- of vaccinatiebewijs is er daardoor, anders dan bij de Uitmarkt, niet nodig. Directeur Marie-Luce Bree is blij dat er weer het een en ander mogelijk is. ''Wat we hebben gemerkt in de afgelopen tijd, is dat er behoefte is om live dingen mee te maken.'' 

Gisteren werd bekend dat De Parade dit jaar niet doorgaat; het theaterfestival kon door de coronamaatregelen niet de uitgebreidere editie brengen die de organisatie voor ogen had. 

De Uitmarkt vindt plaats op 27, 28 en 29 augustus 2021. Reserveren is verplicht en kan vanaf nu via de site. Het grachtenfestival vindt plaats van 13 tot en met 22 augustus 2021. Tickets zijn hier te koop.