Start van hoofdcontent

Stad

nl

Organisatie Pride Walk neemt afstand van demonstranten die vooraan liepen

10 augustus 2021, 20.08 uur · Aangepast 11 augustus 2021, 08.18 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Deelnemers aan de Pride Walk hebben zaterdag meerdere keren stil gestaan door een andere groep demonstranten. In een vandaag gepubliceerde verklaring benadrukt de organisatie van de Pride dat de demonstranten niet bij de mars hoorden. 

De activisten sloten zich ter hoogte van de Albert Cuypstraat aan bij de mars. Het ging om de groep Reclaim Our Pride, die strijdt tegen commercialisering en homonationalisme. De actievoerders van de tegendemonstratie vinden dat de Pride is uitgegroeid tot een feest dat draait om commercie en geld. Volgens de organisatie van de Pride Walk werd de mars door die demonstranten tot stoppen gedwongen.

De-escalerend

"Op verzoek van de gemeente Amsterdam hebben wij vervolgens de-escalerend opgetreden", schrijft de Pride op Facebook. "Als eerste hebben wij hen gevraagd om achter het Zero Flags project te lopen en daarmee de kopgroep af te sluiten. Toen dit in hun ogen niet voldoende was hebben wij hen, wederom op verzoek van de gemeente, toegestaan met enige afstand voor ons uit te lopen."

Toch gingen de demonstranten na een tijdje op de grond zitten, zo is ook op deze beelden te zien. De organisatie van de Pride Walk is er niet blij mee. 

Aan te sluiten

"Om het niet verder te laten escaleren heeft de gemeente ons verzocht aan te sluiten", schrijft de Pride. "Hierdoor heeft het zo kunnen zijn dat vanaf het Frederiksplein tot aan het Centraal Station mensen langs de kant het idee hebben gekregen dat het om één demonstratie ging die georganiseerd werd door Pride Amsterdam. Terwijl dit feitelijk dus twee aparte demonstraties waren."

De Pride wil van verschillende uitingen en uitspraken van de demonstranten nadrukkelijk afstand nemen. "Pride Amsterdam is er voor iedereen en om te strijden voor het recht dat je in heel de wereld kunt zijn en houden van wie je wilt. Dat wordt gedaan met respect en vanuit de overtuiging dat we samen sterker staan. Daarbij past geen enkele uiting van discriminatie en uitsluiting in welke vorm dan ook."

Duizenden deelnemers

De Walk trok zaterdag duizenden bezoekers. In deze live-uitzending is vanaf 45.00 te zien hoe de stoet de eerste keer stil kwam te staan. 

LIVE: Amsterdam Pride Walk

De Amsterdam Pride viert dit jaar het 25-jarig bestaan. Geen botenparade en straatfeesten, maar de Pride Walk gaat wel door. Naar verwachting lopen er tussen de 2000 en 5000 mensen mee van het Martin Luther Kingpark naar het Centraal Station. AT5 en NH Amsterdam doen sinds 14.00 uur live verslag van deze protestmars voor de regenbooggemeenschap.

Posted by AT5 on Saturday, August 7, 2021

De volledige verklaring van de organisatie van de Pride Walk: 

Statement Stichting Pride Amsterdam heeft afgelopen zaterdag 7 augustus een zeer betekenisvolle en inclusieve Pride...

Posted by Pride Amsterdam on Tuesday, August 10, 2021

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938