Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Freelance flitskoerier loopt vaak groot risico: "Werkgevers draaien hun kont daarvoor weg"

22 augustus 2021, 14.03 uur · Aangepast 1 september 2021, 15.18 uur · Door Roos Gerritsen

Boodschapje vergeten? Niet getreurd, want binnen tien minuten staat een flitsbezorger voor je deur. De boodschappenservices veroveren langzaam de stad. Met de opkomst neemt ook het aantal fietskoeriers flink toe. En deze bezorgers lopen nogal een risico, vindt Anja Dijkman, projectleider Platformwerk van vakbond FNV. 

AT5

De verschillende partijen Gorillas, Zapp, Flink en Getir werken allemaal met verschillende constructies. Het ene bedrijf neemt mensen in dienst, het andere werkt met uitzendkrachten en freelancers. Met name de risico's van die laatste groep baart Dijkman grote zorgen. 

'Schijn-zzp'ers', zo noemt Dijkman de werknemers. Jongeren die via een platform freelancen, maar eigenlijk verkapte uitzendkrachten zijn. Het uurtarief ligt rond de veertien euro. De freelancers kunnen volgens Dijkman niet onderhandelen over het salaris. Ze lopen wel de risico's die bij het freelancen komen kijken. "Jongeren realiseren zich volgens mij niet dat daar ook nog belasting, premies en en een arbeidsongeschiktheidsverzekering van betaald moet worden."

De freelancers lopen het risico om onbetaald ziek te worden, krijgen geen vakantiegeld en bouwen geen vakantiedagen of pensioen op. Dan is er in deze branche ook nog een risico op ongelukken. Als een freelance fietskoerier een ongeluk veroorzaakt of aangereden wordt, is hij of zij hoofdelijk aansprakelijk. Volgens Dijkman lopen de koeriers ook nog meer risico omdat ze snel moeten fietsen. 

Freelance fietskoerier Gijs heeft ervoor gekozen geen verzekering af te sluiten. "Bij YoungOnes werd dit wel aangeboden, maar ik heb besloten om het niet te doen. Het is heel duur." Gijs heeft heeft al zo'n dertig diensten gewerkt. Hij is blij dat het zo goed betaalt. Voor ongelukken is hij niet zo bang. "Ik fiets al mijn hele leven en er is nog nooit iets gebeurd. Als er echt iets gebeurt zou dat wel vervelend zijn." Gijs zal dan zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Een andere freelance koerier laat aan AT5/NH Amsterdam weten: "Het is ideaal als zomerbaantje, maar als je hier fulltime werkt zonder verzekering en pensioenopbouw is dat wel echt zuur." 

Quote

"Een verzekering is heel duur. Ik fiets al mijn hele leven en er is nog nooit iets gebeurd''

Gijs, Freelance Fietskoerier Flink

Freelancen als bijbaan

YoungOnes laat weten dat veel jongeren het freelance platform gebruiken als bijbaan. De organisatie biedt de freelancers een mogelijkheid om via het platform een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, want de WA verzekering geldt volgens hen niet voor schade die gemaakt wordt onder werktijd. Kosten voor die verzekering: 125 euro per jaar. Daarmee zijn freelancers ingedekt tegen schadeclaims tot vijf miljoen euro.

Toch lijkt er weinig animo voor. "In de praktijk zien we echter dat niet veel freelancers hier behoefte aan hebben. Als freelancers niet zijn verzekerd ligt het risico bij de zzp'er als er bijvoorbeeld een ongeval zou plaatsvinden", zegt Karlijn Breuer van YoungOnes.

Quote

"Verwerpelijk dat dit soort bedrijven heel bewust mensen niet informeren en met risico's opzadelen."

Anja Dijkman, Projectleider Platformwerk FNV

Geen rechten

Volgens FNV'er Dijkman is er wel een oplossing: het in dienst nemen van het personeel en mensen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Bezorgservice Flink laat weten dat ze er naar streven om de rijders in vaste dienst te nemen. Toch zeggen ze dat er soms onvoldoende eigen personeel is om de dienstverlening te realiseren en dan komen ze weer uit bij freelancers.

"Mensen die op zoek zijn naar zekerheid kunnen solliciteren bij Flink. Anderen, die flexibiliteit belangrijk vinden, kunnen aan de slag op basis van kortlopende opdrachten via YoungOnes", aldus Lindsey Davidson van Flink.

Gorillas biedt riders een contract voor 20 of 40 uur aan en werkt met uitzendbureaus. Ook zij werkten volgens de FNV in het verleden met freelancers. Concurrent Getir werft mensen om in dienst te komen, maar heeft volgens FNV in het verleden met freelancers gewerkt via een platform. 

"Ik vind het verwerpelijk dat dit soort bedrijven heel bewust mensen niet informeren", zegt Dijkman. Jongeren kiezen volgens haar alleen voor deze constructie omdat ze anders niet bij deze bedrijven kunnen werken. "Het risico van ziek worden of een ongeval ligt nu bij de mensen zelf. Deze werkgevers draaien hun kont daarvoor weg".

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938