Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoeksraad voor de Veiligheid doet onderzoek naar beveiliging De Vries

24 augustus 2021, 17.06 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: Inter Visual Studio / Sam de Joode

Niet Tjibbe Joustra, maar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) gaat het onderzoek naar de beveiliging van Peter R. de Vries uitvoeren. In het onderzoek wordt ook gekeken naar de beveiliging van Reduan B. en advocaat Derk Wiersum. 

Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus laten weten. Eerder had hij Tjibbe Joustra aangewezen als onderzoeksleider en ging het onderzoek alleen over De Vries, maar daar kwam kritiek op van onder meer de twee advocaten van kroongetuige Nabil B. 

"Gezien het grote maatschappelijke belang van het onderzoek naar zijn beveiligingssituatie, hecht ik zeer aan breed draagvlak voor het onderzoek", zegt Grapperhaus. "Nadat ik de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd heb met betrokkenen en deskundigen, heb ik besloten de OVV te vragen het onderzoek te doen."

De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces. In 2018 werd de broer van de Nabil B., Reduan B., doodgeschoten door iemand die zich voordeed als sollicitant. Het jaar daarna werd Derk Wiersum, die toen advocaat van Nabil B. was, ook doodgeschoten. 

Grapperhaus benadrukt nooit getwijfeld te hebben aan de geschiktheid en onafhankelijkheid van Joustra en zijn commissieleden, maar zegt "alles overwegende" toch voor een onderzoek door de OVV gekozen te hebben. De OVV zal zelf nog de onderzoeksvraag bepalen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938