Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoners proberen met 'Wallenwacht' overlast terug te dringen

24 augustus 2021, 17.46 uur · Aangepast 24 augustus 2021, 18.24 uur · Door Robin Antonisse

De drukte op de Wallen is weer terug en daarmee ook de overlast voor buurtbewoners. Omdat het volgens hen zo niet langer kan, lopen ze tijdens de uitgaansavonden rond als 'Wallenwacht' om overlastgevers aan te spreken. Hoewel de bedoelingen goed zijn, wijst de politie op de risico's van de buurtwacht.

"We maken foto's en filmpjes van wat we aantreffen. En we spreken mensen aan die met alcohol lopen, of die aan het blowen zijn, of die schreeuwen. Die zich misdragen", vertelt buurtbewoner Els Iping. Samen met vijf anderen loopt zij in de avonduren als Wallenwacht door het wallengebied.

Volgens de bewoners laten vooral de buitenlandse toeristen zich goed aanspreken. Iping: "Nederlandse bezoekers zijn wat erger van; nee, het is feest en wij wonen hier ook. Maar ze worden niet agressief." Dat kan ze echter niet zeggen van de ondernemers in de buurt. "Ik ben al een paar keer agressief bejegend door mensen die hier geld verdienen. Die vinden het niet leuk wat wij doen."

Risico's

De politie waarschuwt dat er risico's kleven aan de Wallenwacht. Volgens de politie kunnen de bewoners de handhaving beter aan de gemeente, en bij excessen aan de politie, overlaten. Maar daar willen de bewoners - ook na een gesprek op het politiebureau vanmiddag - niets van weten.

"Wij wonen allemaal lang in de buurt. Ik woon veertig jaar in de buurt", aldus Iping. "Ik heb al die tijd mensen aangesproken. Altijd. Er is mij nog nooit wat gebeurd. Alleen wat scheldpartijen, maar die calculeer je in als je mensen aanspreekt."

Ramen sluiten

De bewoners vinden dat de gemeente moet doorpakken bij het terugdringen van het toerisme. Onder meer door het sluiten van ramen en het niet meer toelaten van toeristen in coffeeshops. Tot die tijd blijven ze naar eigen zeggen strijden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938