Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Tegengaan van ongelijkheid hoofdthema van verkiezingsprogramma PvdA

25 september 2021, 14.13 uur · Aangepast 25 september 2021, 17.38 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Ongelijk investeren voor gelijke kansen, investeren in sociale huurwoningen en het investeren in de isolatie van woningen van Amsterdammers die weinig te besteden te hebben. Drie speerpunten uit het concept verkiezingsprogramma van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. 

De presentatie van het programma volgt op die van de VVD en GroenLinks.

Volgens PvdA is het verschil tussen arm en rijk tijdens de coronacrisis verder vergroot in de stad. "Waar aan de ene kant de huizenprijzen blijven stijgen, groeiden tegelijkertijd de rijen bij de voedselbank en voor een betaalbare woning", valt er te lezen in het programma.

"Wij zorgen ervoor dat wie meer nodig heeft, ook beter wordt geholpen omdat wij geloven dat we er allemaal op vooruit gaan als het met iedereen goed gaat", aldus lijstrekker Marjolein Moorman. De partij wil meer geld uit te trekken voor zorgverleners, hulp bij schulden, buurthuizen, handhavers en wijkagenten.

Sociale huur

De PvdA wil dat in de komende jaren de focus ligt op het bouwen van veel meer sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen. "Van bouwen, bouwen, bouwen naar beter, betaalbaar en bewust", stelt Moorman. "We blijven veel bouwen, dat is ook noodzakelijk, maar de focus moet ook naar het betaalbaar houden en opknappen van woningen."

Sociale huurwoningen moeten volgens de partij gemiddeld minstens 60 vierkante meter zijn. "We juichen de bouw van kleinere jongerenwoningen van 30 vierkante meter toe, maar eisen dat er dan twee keer zoveel sociale huurwoningen worden gebouwd."

De partij vindt verder dat er een stop moet komen op de verkoop van sociale huurwoningen en dat beleggers aan banden moeten worden gelegd.

Isolatie

Verder wil Moorman een groot 'isoleeroffensief' inzetten. 'Amsterdammers die het minst te besteden hebben, wonen nu doorgaans in de slechtst geïsoleerde huizen', valt erover te lezen in het programma. Energiearmoede is daardoor een groot probleem in de stad. "Om die ambitie kracht bij te zetten willen we in 2030 alle Amsterdamse woningen minimaal energielabel B hebben."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938