Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA: maak woningen in hoofdkantoor ABN Amro op Zuidas

4 oktober 2021, 16.38 uur · Door Stefan Bunschoten

De PvdA vraagt het stadsbestuur om met ABN Amro te overleggen over de nieuwe invulling van het hoofdkantoor op de Zuidas, dat dit jaar verkocht wordt. De partij vindt dat het kantoor getransformeerd moet worden tot een woontoren met honderden woningen.

De bank liet vorig jaar weten het pand te willen verkopen en daarna voor een deel weer te willen huren. Volgens Sofyan Mbarki, fractievoorzitter van de PvdA, is het een kans die aangegrepen moet worden om het tekort aan woningen in de stad te verkleinen. 

Woonoppervlakte

"Het kantoor van ABN Amro dat in de verkoop gaat kan de stad duizenden vierkante meters aan woonoppervlakte opleveren", stelt Mbarki. "Daarnaast kan het als voorbeeld en vliegwiel dienen voor de transformatie van vele vierkante meters aan kantooroppervlak in Amsterdam die na de corona-pandemie en het daaruit voortkomende toegenomen thuiswerken overbodig blijken te zijn voor het bedrijfsleven."

De PvdA'er wil wel dat er rekening wordt gehouden met de betaalbaarheid van woningen. "Met een woontoren met alleen maar woningen in het allerduurste segment schiet de stad niks op. Wat ons betreft wordt dit gebouw - dat op een prachtige plek in Amsterdam staat - een gemengd gebouw met plek voor alle Amsterdammers."

Bestemming

Mbarki wil weten of het stadsbestuur de verkoop van het hoofdkantoor ook als een "unieke kans" ziet en de bestemming wil veranderen van kantoor naar wonen en werken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938