Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Warmoesbrug wordt vernieuwd: "Ik moet omrijden, dat kost vaak heel veel tijd"

8 november 2021, 15.30 uur · Aangepast 8 november 2021, 18.06 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Er wordt aan de Warmoesbrug gewerkt. Op dit moment worden de kabels en leidingen van de brug omgelegd via een tijdelijke hulpbrug. De makers van het AT5-programma Het Verkeer gaan langs bij Omgevingsmanager Karin van Zwam om te vragen hoe het gaat.

AT5

Het omleggen van de kabels en leidingen is een ingewikkelde taak. "Zie je die gele dop? Dat is mijn gasleiding. Maar moet je kijken hoeveel kabels eromheen liggen, dat is toch niet normaal? Niet normaal, dat is geen werken zo", vertelt een werkman.

Een complexe klus dus, maar daar deinst omgevingsmanager Karin van Zwam niet voor terug. "Vanuit het programma Oranje Loper vernieuwen wij de bruggen en straten van de Dam tot Mercatorplein. Wij zijn hier begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. De bruggen zijn oud en moeten vernieuwd worden", aldus de omgevingsmanager.

Voor de werkzaamheden is een hulpbrug aangelegd vertelt van Zwam. "De leidingen zorgen voor water, telefonie en internet voor de omgeving en wij willen graag dat dit blijft werken tijdens het vernieuwen van de bruggen. Daarom verleggen we deze naar de hulpbrug die achter de Warmoesbrug is aangelegd."

Quote

"Het is gewoon één grote puinzooi"

voorbijganger

Voorbijgangers zijn minder blij met de werkzaamheden. "Ik moet omrijden, dat kost vaak heel veel tijd. Het is gewoon één grote puinzooi", vertelt een zichtbaar geïrriteerde man. Een andere voorbijganger is milder. "Naast dat ik het heel vet vind om de werkzaamheden te zien is het ook wel vervelend dat ik moet om fietsen."

Programma Oranje Loper

De Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en 9 bruggen van Raadhuisstraat tot Mercatorplein worden vernieuwd. De bruggen zijn meer dan 100 jaar oud en in slechte staat. De bruggen worden weer sterk gemaakt met nieuwe palen en een compleet nieuwe binnenkant. De monumentale buitenkant wordt opgeknapt en blijft eruit zien zoals nu. Tegelijk worden de straten beter ingericht met meer ruimte voor voetgangers, fietsers, de tram en groen.

Afsluitingen op de grachten

De Warmoesbrug is niet meer bereikbaar voor autoverkeer stad-in. Fieters kunnen nog in beide richtingen gebruik maken van de brug. Alleen vanaf de gracht naar de Raadhuisstraat is dat niet mogelijk.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden

Kijk voor meer informatie over de Oranje Loper op: amsterdam.nl/projecten/oranjeloper/