Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sinterklaas per boot over grachten in plaats van te paard door stad: "Dan zijn er minder contactmomenten"

11 november 2021, 18.20 uur · Door Jarno Grob

Hij komt, hij komt, die goede oude Sint. Tenminste, als het demissionaire kabinet morgen tijdens een nieuwe coronapersconferentie niet toch nog roet in het eten gooit. Waar meerdere steden de afgelopen dagen zelf de stekker uit het evenement trokken, gaat de intocht in Amsterdam vooralsnog door. Sterker nog, het programma lijkt grootser dan ooit.

AT5

"We konden de normale Sinterklaasintocht met Sinterklaas op zijn paard niet door laten gaan in verband met de maatregelen van dit moment", zegt Edgar Peer voorzitter van de stichting Sinterklaas Amsterdam. "We hebben er voor gekozen om Sinterklaas door de grachten te laten varen  zodat er geen fysiek contact is tussen Sinterklaas met zijn pieten en het publiek."

Route

Sinterklaas vaart via de Amstel met zijn stoomboot langs de Weesperzijde, het Amstelhotel en Carré. Dan gaat hij voor het eerst in de geschiedenis met zijn stoomboot de grachten op, namelijk bij de Prinsengracht. Aan het einde van de Prinsengracht draait hij via de Brouwersgracht de Herengracht op en eindigt hij weer helemaal aan de andere kant van de grachten traditioneel bij het Scheepvaartmuseum. De boot waarmee de Sint over de grachten vaart zal niet de stoomboot zijn, dat was onpraktisch. De goedheiligman stapt op de Amstel over op een kleinere boot die makkelijker onder de bruggen door kan. 

Doorstroomlocatie

Het gedeelte van de intocht langs de grachten is voor iedereen toegankelijk omdat het publiek op deze manier beter verspreid is. Een QR-code is niet nodig, omdat het volgens de overheid een 'doorstroomlocatie' is. Bij het eindpunt van de tocht,  het Scheepvaartmuseum, is een QR-code wel verplicht, dit gebied is ook alleen toegankelijk voor genodigden. 

Quote

"Als je niet gevaccineerd bent, of niet getest, moet je je afvragen of je überhaupt wel zou moeten willen komen"

Edgar Peer, voorzitter stichting Sinterklaas A'dam

Langs de grachten is er zondag geen coronapas nodig, maar de organisatie benadrukt wel de standaard regels in acht te nemen. "Bij klachten blijf je thuis. Draag zoveel mogelijk een mondkapje, geef elkaar de ruimte en als je geen vaccinatie hebt, of niet getest bent moet je je afvragen of je überhaupt wel zou moeten willen komen", zegt Peer. "Ik vind dat ongevaccineerde mensen zelf een afweging moeten maken, maar of het verstandig is betwijfelen heel veel deskundigen."

Scheepvaartmuseum

Alleen bij het Scheepvaartmuseum is de coronapas verplicht. Die omgeving is dit jaar ook alleen toegankelijk voor genodigden. "Dat geldt voor begeleiders. Daar is een kortdurend evenement met de Sint en de burgemeester die elkaar ontmoeten."

De coronapersconferentie om 19.00 uur morgenavond moet dus uitsluitsel geven. Mocht de intocht doorgaan, die begint om 10.00 uur, en die is live bij te volgen bij AT5. 

Waterroute
Sint vaart Amsterdam binnen 10:10 uur
Amstel - Weesperzijde 10:20 uur
Amstel - Ceintuurbaan 10:25 uur
Amstel - Amstelhotel 10:35 uur
Amstel - Sarphatistraat 10:40 uur
Amstel - Carré 11:00 uur
Prinsengracht 11:50 uur
Brouwersgracht 11:55 uur
Herengracht 13:00 uur 
Via Amstel naar de Nieuwe Herengracht en de Schippersgracht 13:20 uur
Aankomst Scheepvaartmuseum (alleen voor genodigden)

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938