Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners Museumkwartier tegen komst jeugdhotel: "Drugs, drank en ellende"

29 november 2021, 07.00 uur · Aangepast 29 november 2021, 09.25 uur · Door Tjeerd Kleijn

Bewoners van het Museumkwartier zijn fel tegen de plannen voor een jeugdhotel op de Jan Luijkenstraat. Het gaat om een pand op de hoek met de Hobbemastraat, op steenworp afstand van het Museumplein. Op de bovenste verdiepingen zit al sinds 1938 een hotel, maar de verdiepingen daaronder hebben altijd een woonbestemming gehad. En dat moet zo blijven: "Iedereen zit te springen om een woning."

Margareth Jansen woont al 45 jaar op de Jan Luijkenstraat. Het pand naast haar heeft een nieuwe eigenaar, en die wil er een jeugdhotel van maken met tachtig bedden. "Ik ben er niet zo blij mee", vertel ze.

Niet alleen is Margareth bang voor overlast. "Drugs, drank en ellende." Ook vindt ze het heel raar dat woningen tot hotel worden omgebouwd in een stad waar de woningnood al zo hoog is. Dat strookt niet met het beleid van de stad om geen woningen meer te onttrekken aan de woningvoorraad.  "Ik vind het belangrijk dat het een woonhuis blijft. Iedereen zit te springen om een woning. Er zitten hier twee lagere scholen. Iedereen wil woningen."

Tekst gaat verder na de foto

Buurtbewoners zijn tegen komst jeugdhotel

En het is niet zo dat er maar weinig hotels zijn in en om het Museumkwartier. Volgens buurtbewoner Willem Ackermans zijn er alleen in de Jan Luijkenstraat al zeven, en in de hele buurt ongeveer zestien. "We begrijpen dat wel. Het is natuurlijk het Museumplein met al haar musea. Maar om nu in één keer een woonhuis waar vroeger alleen maar gezinnen hebben gewoond,  te transformeren tot een jeugdhotel met tachtig bedden. Dat is toch wel dramatisch." 

Omgevingsvergunning

De ontwikkelaar die het jeugdhotel wil bouwen heeft inmiddels de omgevingsvergunning al binnen. "Hoe kan dat," vraagt Margareth zich af. Er is toch al sinds 2016 een hotelstop in de stad? Maar van die hotelstop is de afgelopen jaren weinig te merken. En de komst van een nieuw hotel op de Jan Luijkenstraat past volgens stadsdeel Zuid 'binnen het bestemmingsplan Museumkwartier en Valeriusbuurt'. Zo'n tweehonderd buurtbewoners hebben nu bezwaar aangetekend en hopen dat de bezwaarschriftencommissie een streep trekt door de plannen. 

Quote

"Eerste vraag moet zijn of die woning getransformeerd mag worden tot hotel"

willem ackermans - bewoner jan luijkenstraat

Behalve een omgevingsvergunning heeft de eigenaar van het pand ook een zogenaamde woningonttrekkingsvergunning nodig om van de woning een hotel te mogen maken. Volgens buurtbewoner Ackermans is dat ook de eerste vraag die gesteld moet worden: "Is dit een woning, en mag die woning getransformeerd worden tot een hotel." Voor zover bekend heeft de eigenaar die woningonttrekkingsvergunning nog niet aangevraagd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938