Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtmoeders uit Nieuw-West zorgen voor rust: "Ook al zien wij hen niet, zij zien ons wel"

5 december 2021, 07.00 uur · Aangepast 5 december 2021, 15.15 uur · Door Sammie van den Broek

Sinds anderhalf jaar patrouilleren de buurtmoeders van Nieuw-West dagelijks in kleine groepjes door de straten. Het doel: de buurt veilig houden en voorkomen dat er onrust ontstaat. Ze spreken jongeren aan als ze rotzooi maken of als ze nog laat op straat hangen. 

AT5

Door het koude weer is het uitgestorven op straat, maar dat maakt de buurtmoeders niet uit. "Soms rennen ze weg, maar ze weten in ieder geval wel dat we er zijn. Soms zien we maar een paar jongeren op één avond. We blijven gewoon onze rondes doen", vertelt buurtmoeder Kouatar.

In totaal zijn er ongeveer dertig buurtmoeders actief in de wijk. Ze staan in nauw contact met de politie en gemeente. Fatimzahra Baba coördineert de moeders en helpt waar dat nodig is. "Je ziet dat de wijk heel positief reageert op de vrouwen", zegt Baba.

Quote

"Wij vertegenwoordigen alle moeders uit Nieuw-West"

Buurtmoeder

De buurtmoeders behandelen de jongeren als hun eigen kinderen en die aanpak lijkt te werken. Het bleef relatief rustig in de wijk de afgelopen tijd. "Als er iets is kan je bij ons terecht. Maar de jongeren weten dat ze moeten uitkijken, want we houden ze ook in de gaten", aldus Kouatar.

De groep werkt nauw samen met de gemeente, politie en de jongerenwerkers in de buurt. De afgelopen maand was het onrustig in andere steden, nadat demonstraties tegen de coronamaatregelen uitgelopen waren op gewelddadige confrontaties tussen betogers en politie. Op kleine confrontaties na verloopt het in Nieuw-West goed. Na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen bleef het rustig. De buurtmoeders zijn dan ook trots op hun aanpak. "We noemen de kinderen onze kinderen en ze luisteren goed", vertelt buurtmoeder Hafida.

Niet de eerste keer

Al eerder werd er in Nieuw-West gekozen voor een soortgelijke aanpak. Tientallen buurtmoeders, vertegenwoordigers van moskeeën en jongerenwerkers waren dagenlang op de been om ongeregeldheden op Plein '40-'45 in Slotermeer te voorkomen begin dit jaar. In andere buurten moest de ME na de invoering van de avondklok in actie komen, maar hier bleef het rustig. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938