Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers zijn zwaarbewaakte zittingen Bunker zat: "Klanten durven niet te komen"

7 december 2021, 16.50 uur · Aangepast 8 december 2021, 17.31 uur · Door Stefan Bunschoten

Het grote aantal zittingen in de Bunker in Osdorp levert problemen op voor ondernemers. Volgens hen zorgt het vervoer van de verdachten voor verkeersonveilige situaties en schrikt de aanwezigheid van de vele zwaarbewapende agenten klanten af. 

Vandaag stond  het industrieterrein in de buurt van de Osdorper Ban opnieuw in het teken van het Marengoproces tegen Ridouan Taghi en een groot aantal medeverdachten. Boven de rechtbank vloog korte tijd een politiehelikopter met een scherpschutter erin en er kwamen verschillende konvooien met bepantserde auto's aan. Ook hing er een drone boven het gebied.

Quote

"Wij hebben een bedrijf, moeten klanten ontvangen en je kunt er vaak niet eens doorheen komen"

Marc van Hilst, kledingimporteur

Kledingimporteur Marc van Hilst omschrijft de omgeving van de Bunker tijdens zittingen als een oorlogsgebied. "Je ziet een politiemacht. Begrijpelijk. Alleen het is een soort one topic geworden. Het gaat alleen om de rechtbank. Wij hebben hier een bedrijf, moeten klanten ontvangen en je kunt er vaak niet eens doorheen komen. Het is ook niet heel representatief voor je bedrijf."

Dat probleem heeft een autobedrijf met pick-uptrucks ook. "Klanten hebben soms het idee dat het om ons bedrijf gaat. Klanten durven soms niet hier naartoe komen." Snackbarhouder Erol Cinar vertelt dat de politie het verkeer tijdens de transporten blokkeert. "Ik ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren."

De Bunker werd in de jaren 90 gebouwd, volgens misdaadverslaggever Paul Vugts van Het Parool was dat toen een noodmaatregel. "Voor het hoger beroep in het proces tegen de Hakkelaar toentertijd, een drugsproces. Het was niet de bedoeling dat het nog in 2021 zou functioneren. Maar we hebben in Nederland niet zoveel beveiligde zalen. Er zijn nu volop plannen voor andere complexen, maar het duurt even voordat het gebouwd is."

De transporten en veiligheidsmaatregelen zullen naar verwachting nog zeker een paar jaar blijven in Osdorp. Vanwege de grote belasting voor de politie zou er nog wel overwogen worden om militairen en de marechaussee in te schakelen, maar daar leek vandaag nog geen sprake van te zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938