Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Door criminaliteit geteisterde Wildemanbuurt: kansarm of kansrijk?

11 december 2021, 07.00 uur · Aangepast 13 december 2021, 12.48 uur · Door Martine Bakker

De Wildemanbuurt wordt al decennia bestempeld als probleemwijk. Er is lang niet geïnvesteerd in deze buurt, waar een groot deel van de bewoners in een kwetsbare positie zitten. Volgens een recent onderzoek houdt een crimineel netwerk dat uit verschillende generaties bestaat, de buurt al jaren in zijn greep. Hoe doorbreek je dit patroon? En wat zijn de risico's voor jongeren die hier opgroeien? AT5 sprak met de wijkagent, jongerenwerkers en de initiatiefnemer van het onderzoek. 

"Word je een beroemdheid?", vragen twee jongens die op een scooter langrijden als we aan het filmen zijn. Wijkagent Jeroen van der Schot moet lachen. Hij loopt zijn dagelijkse ronde door Wildemanbuurt in Osdorp en kent de meeste jongeren wel. Sinds drie jaar is hij hier wijkagent. Of het een lastige buurt is? Van der Schot ziet zijn buurt niet als louter probleemwijk, hoewel die wel al decennia zo bekend staat. "Eén van de grootste kwesties is de overlast van jeugd. Er komen veel meldingen binnen over jongeren die op straat hangen en dat gaat gepaard met vuilnis op straat, geluidsoverlast, verkoop van drugs. Daarover ga dus het gesprek aan met ze." 

Rode kaart
In de Wildemanbuurt in wonen veel mensen met een sociaal economische zwakke positie, de veelal goedkope huurwoningen schreeuwen om een opknapbeurt en er zijn regelmatig incidenten. Van der Schot is een aanspreekpunt, maar treedt stevig op bij incidenten. "Ik zeg altijd tegen de jongeren: Als je een voetbalwedstrijd speelt en er is geen scheidsrechter, dan wordt het vechten en worden er overtredingen gemaakt. Een scheidsrechter zorgt voor rust. Soms moet ik een gele of rode kaart trekken, om het wel een leuk spelletje te laten zijn."
Wijkagent Jeroen van der Schot
Quote

"Ik zeg tegen jongeren: soms moet ik een gele of rode kaart trekken, maar een scheidsrechter is nodig want die brengt rust"

jeroen van der schot, wijkagent wildemanbuurt
Een recent onderzoek schetst een niet al te florissant beeld van deze wijk in Osdorp. Van de 5000 mensen die hier wonen, vormt een groep van 156 personen een 'hecht gesloten crimineel netwerk', van 147 jongens en mannen en 9 vrouwen tussen de 16 en 52 jaar. In de afgelopen 3 jaar was de groep betrokken bij 2955 door de politie geregistreerde incidenten (gemiddeld 19 incidenten per persoon). Het gaat veelal om berovingen en diefstallen (47%), geweldsincidenten (16%) en diefstal van auto's, motoren en scooters (9%). In 19 gevallen is er sprake van betrokkenheid bij liquidaties, moord of doodslag. 
Afgelopen 3 jaar was het criminele netwerk in de Wildemanbuurt betrokken bij 2955 incidenten
Quote

"De veiligheid en leefbaarheid van de Wildemanbuurt staat al tientallen jaren sterk onder druk"

martin nanninga, districtscoördinator jeugdcriminaliteit west
"Er gebeurt hier meer dan in de gemiddelde straat in Amsterdam", erkent wijkagent Van der Schot. Voor districtscoördinator jeugdcriminaliteit Martin Nanninga een reden om de buurt eens grondig te laten onderzoeken. "In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de veiligheid en de leefbaarheid in deze buurt al tientallen jaren sterk onder druk staat." Nanninga schrok niet van de uitkomsten van het rapport. "Ik kreeg veel signalen dat hier in deze wijk er jongeren en volwassen kwamen die hier niks te zoeken hadden en die wel behoorlijk wat politieantecedenten hadden. Voor mij dus de vraag: wat moeten die hier nou?"

Crimineel netwerk

Het is voor het eerst dat er zo'n uitgebreide analyse is gemaakt van een crimineel netwerk in een buurt, waarbij misdaad van generatie op generatie wordt doorgegeven. De aanpak hielp tot nu toe onvoldoende om dit patroon te doorbreken en te voorkomen dat steeds nieuwe aanwas van jongeren in de criminaliteit belandt. Volgens Nanninga komt dat omdat de wijk te veel probleemgezinnen telt, waar huiselijk geweld, armoede,  of andere problemen een risico vormen voor een gezonde ontwikkeling van een kind.

"We hebben de afgelopen paar jaar nogal wat drugsvangsten gedaan in deze wijk", vertelt Nanninga. Daar zaten ook vangsten bij van vuurwapens en pakken geld. Als jongeren die kansarm zijn, of denken dat ze nooit aan een baan komen omdat ze geen schooldiploma hebben, met dit soort criminelen contact krijgen, is dat een groot risico. Dan denken ze: voor dat geld dat ik kan verdienen kan ik beter crimineel actief blijven. En vaak hebben die jongeren ook niet zo heel veel te verliezen."
Jongerenwerker Mohamed Ettajiri
Quote

"Die jongens hebben een peptalk nodig. Er is wel degelijk perspectief. En dan heb je ook veiligheid"

mohamed ettajiri, jongerenwerker
Maar het is precies díe gedachte, die jongerenwerker Mohammed Ettajiri wil ombuigen in de hoofden van risicojongeren uit de Wildemanbuurt. Hij is zelf opgegroeid in Osdorp en kent de problematiek. Afgelopen weken wist hij met een preventieteam van vrijwilligers, jongerenwerkers en buurtmoeders de rust in de wijk te bewaren, waar het in andere steden uit de hand liep. Ettajiri: "Vooral die 'peer to peer' aanpak werkte echt goed, daar ben ik trots op." Burgemeester Halsema kwam onlangs het team hoogstpersoonlijk bedanken.

Mocromaffia

"Die jongens hebben een peptalk nodig, ze hebben iemand nodig die ze aanspreekt op hun manier en die zorgt voor bewustwording. Heeft de jacht op de mocromaffia een happy end? Nee, en dat weten die boys ook. Maar jongeren denken: ik doe het nu, en als ik getrouwd ben dan stop ik ermee . Maar wie zegt dat het zover komt, dat het niet mis gaat? Dat soort gesprekken ga je aan. Er is perspectief. Je moet financiëel een stap terugdoen, maar straks heb je veiligheid, huisje boompje beestje. Er is genoeg werk, kun je nog geen schroevendraaier vasthouden? Geen probleem, je kunt timmerman worden of zonnepanelen installeren, je kan het leren. Ik zie dus dat deze wijk ook kansrijk is."  
De Wildemanbuurt, ten westen van de Sloterplas

Investeren in de wijk

Alle partijen zijn het er over eens dat een intensieve aanpak hard nodig is in de Wildemanbuurt. Alleen het keihard bestrijden van criminaliteit is niet genoeg. Het gaat om investeren in de jeugdzorg en buurtwerk, het in kaart brengen van de risicofactoren bij de jeugd. Ook lijkt de stadsvernieuwing eraan te komen. Iets dat jarenlang werd uitgesteld tot teleurstelling van veel bewoners. Nanninga: "Samen met al deze partijen en vooral ook met de bewoners en ondernemers moeten we de wijk weer opbouwen. Er is lang niet naar hen geluisterd. De wijk is nu nog kansarm maar ik hoop door deze aanpak dat ie kansrijk wordt" 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938