Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

99 procent coronagevallen zijn de omikronvariant

6 januari 2022, 19.50 uur · Aangepast 7 januari 2022, 07.47 uur · Door Redactie

Bij een steekproef is bij 71 van 72 testmonsters van positief geteste personen de omikronvariant aangetroffen. Dat meldt het samenwerkingsverband van Amsterdam UMC, de GGD en het bedrijf inBiome. 

AT5 / Luuk Koenen

Dit komt dus neer op 99 procent van de coronagevallen in de stad. Een paar dagen voor Kerst waren dit nog de helft van de geteste Amsterdammers. 

Sinds een paar weken heeft de zeer besmettelijke, maar minder ziekmakende coronavariant zijn voorganger (de deltavariant) verdrongen. Het ziet er naar uit dat de omikronvariant veel besmettelijker is dan de deltavariant die nu nog dominant is in de rest van Nederland. Er zijn zorgen dat de huidige vaccins minder goed werken, verder is er nog veel niet bekend. ''Het risico op ernstige ziekte is in ieder geval niet groter, zo lijkt het", zei viroloog en OMT-lid Menno de Jong eerder tegen AT5

Zuid-Afrika

Eind november maakte Zuid-Afrika voor het eerst melding van de omikronvariant. Het luchtruim in Nederland werd voor zuidelijk Afrika snel na de ontdekking gesloten. Passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika moesten bij aankomst worden getest. Van de 624 passagiers hadden 61 corona, waarvan 13 de omikronvariant. 

Op 8 december testten twee Amsterdammers positief op de omikronvariant zonder dat ze gereisd hadden. Dat betekende dat ze de omikron hier hadden opgelopen en de virusvariant zich dus lokaal aan het verspreiden was. 

 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938