Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Onderzoek naar houdbaarheid bruggen en kademuren: "Ik zie dat de kades er slecht aan toe zijn"

17 januari 2022, 14.00 uur · Aangepast 18 januari 2022, 14.22 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam

Je ziet het overal om je heen: veel Amsterdamse bruggen en kademuren zijn aan het einde van hun levensduur en in slechte staat. Daarom onderzoeken experts van de gemeente alle bruggen en kademuren om te bepalen hoe slecht ze er precies aan toe zijn.

AT5

Vandaag worden de kades bij de Derde Kostverlorenkade geobserveerd. Een voorbijganger vindt het de hoogste tijd. "Ik zet mijn fiets nooit dicht bij het water. Ik ben namelijk bang dat de fiets in het water valt, want ik zie dat de kades er slecht aan toe zijn."

Projectmanager Mellany Doldersum legt aan het AT5 programma Amsterdam Informeert uit wat de werkzaamheden inhouden. "Boven water inspecteren wij de staat van het metselwerk en onder water de staat van de fundering", vertelt de projectmanager. "Hiervoor zetten wij duikers in. Zij kijken of de fundering scheef staat of beschadigd is en ze kijken naar het mogelijk ontstaan van zinkgaten.

Met de resultaten van deze onderzoeken gaan specialisten van de gemeente rekenen. Dat doen ze
met geavanceerde computermodellen.

"Door de onderzoeksresultaten weten wij steeds beter wat wij moeten doen om het nu veilig te houden, maar ook wanneer wij de bruggen en kademuren moeten vernieuwen om zo de stad veilig en bereikbaar te houden voor de mensen", aldus Doldersum.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/bruggenkademuren