Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Raadsleden willen niet met Forum voor Democratie debatteren over WOII-vergelijkingen

13 januari 2022, 14.07 uur · Aangepast 13 januari 2022, 15.07 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Anton van Schijndel mag vanmiddag in de Stopera geen discussie starten over de uitspraak van de rechter over de vergelijkingen van de coronamaatregelen met de Tweede Wereldoorlog. 

Een meerderheid van de raadsleden stemde voor een voorstel van de ChristenUnie om het agendapunt te verwerpen. De voorzitter van de vergadering wees er vooraf wel op dat  het de eerste keer was dat dat ging gebeuren en dat het daarmee een precedent zou scheppen voor de toekomst, maar dat vonden de meeste raadsleden geen groot bezwaar.

"Het maken van historische vergelijkingen behoort tot de kern van het politieke debat", schreef Van Schijndel eerder in zijn voordracht. "Het debat wordt verlamd als politieke gezagsdragers zulke vergelijkingen niet meer mogen maken."

Alleen Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren), Diederik Boomsma (CDA), Wil van Soest (PvdO) en Jazie Veldhuyzen (BIJ1) vonden niet dat het onderwerp afgevoerd moest worden. Wel benadrukten ze dat ze het onderwerp niet geschikt vonden voor het debat, maar afvoeren ging hen dus te ver. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938