Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Deelnemers stappen uit windmolenparticipatie: "Het proces is een afvinkoperatie"

21 januari 2022, 18.00 uur · Aangepast 21 januari 2022, 21.41 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Zo'n veertig deelnemers aan de zogeheten reflectiefase over de komst van windturbines willen niet meer met de gemeente praten omdat ze zich niet serieus genomen voelen. Dat laten ze weten aan de burgemeester, wethouder Ruimtelijk Ordening Marieke van Doorninck en de hele raad via een brief.

Dat er kritiek was op de bijeenkomsten bleek vorige week al. Deelnemers spraken van een 'farce' en 'enorme tijdverspilling'. Het traject duurt nog tot april, maar de veertig deelnemers die onder leiding van actiegroep Windalarm zijn opgestapt willen er dus niet meer aan meedoen. 

"Deelnemers hebben ook het idee dat hun inbreng niet serieus genomen wordt en dat het proces niet meer dan een afvinkoperatie is in plaats van het daadwerkelijk inventariseren van argumenten", stelt Joost de Groot van actiegroep Windalarm. 

Quote

"Het tast de geloofwaardigheid van het bestuur aan"

de 41 ondertekenaars van de brief

"Onjuist en onacceptabel"

"Op donderdag 20 januari 2022 heeft u aan de gemeenteraad het afwegingskader ‘Signalen
uit de Stad’ aangeboden. Dit afwegingskader is niet samengesteld in samenspraak belanghebbenden. Wij zijn niet gehoord en hebben onvoldoende invloed gehad op dit afwegingskader", aldus de 41 ondertekenaars in de brief. 

De deelnemers zijn duidelijk over hoe het proces is verlopen. "Kritiekpunten zijn door meerdere deelnemers op meerdere momenten kenbaar gemaakt. Toch heeft u besloten uw afwegingskader aan de gemeenteraad aan te bieden ter vaststelling. Wij betreuren het dat u uw politieke agenda blijkbaar belangrijker vindt dan een met belanghebbenden zorgvuldig samengesteld afwegingskader."

"Deelname aan een proces waarin niet geluisterd wordt naar de inbreng van deelnemers, en
waar bovendien de resultaten gepresenteerd worden als ware deze breed gedragen door de
deelnemers is onjuist en onacceptabel. Het tast de geloofwaardigheid van het bestuur aan."

Misvatting

Van Doorninck reageerde gisteren in een brief op de kritiek. Volgens haar is er een misvatting over de fase ontstaan. De reflectiefase zou gaan over het 'reflecteren op hoe we de zorgen van inwoners van Amsterdam kunnen borgen voor de volgende fase' en niet over de vraag of de windmolens een goed idee zijn. Wel heeft Van Doorninck gisteren toegezegd dat er een extra milieu-onderzoek komt.

Quote

"Ik ben van harte bereid met hen om de tafel te gaan om te zien of ze weer willen aansluiten"

Marieke van Doorninck, wethouder ruimtelijke ordening

"Wij zijn verrast door deze brief waarin leden van de klankborden zich terug trekken. We kregen juist vandaag ook een brief met constructieve opmerkingen en suggesties namens de klankborden, maar blijkbaar heeft een deel van deze groep niet het gevoel dat het de goede kant op gaat", reageert Van Doorninck op de brief.

Volgens Van Doorninck is de reflectiefase ook nog niet afgerond. "De expert groepen komen nog met hun adviezen rond gezondheid en natuur en er komt dus nog een plan. Dan hebben we al het onderzoek in handen om afgewogen keuzes te maken. Ik doe dat graag met de stad. Ook met windalarm. Ik ben dan ook van harte bereid met hen om de tafel te gaan om te zien of ze weer willen aansluiten bij de klankbordgroep."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938