Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewonerscomité Red Amsterdam Noord vecht met wijkplan tegen tweedeling

1 februari 2022, 19.17 uur · Aangepast 3 februari 2022, 13.36 uur · Door Martine Bakker

Na vele demonstraties, een buurtschouw met het voltallige college van B&W en een hoorzitting presenteerde bewonerscomité Red Amsterdam Noord nu een stevig wijkplan aan de gemeente. Ze eisen een flinke investering in de verwaarloosde volkswijken en in hun bewoners die niet meeprofiteren van de stadsvernieuwing. "De tweedeling wordt alleen maar groter", zegt de actiegroep.
 
"De balans is zoek", zegt Eva Bollen van Red Amsterdam Noord. Ze woont zelf in de Vogelbuurt en vecht al meer dan tien jaar voor betere leefomstandigheden in haar wijk. Overal om haar heen ziet ze prachtige appartementsgebouwen uit de grond gestampt worden, maar zelf woont ze in een niet-geïsoleerde sociale huurwoning waar, zoals ze zelf zegt: de wind door de kieren giert. "We zijn niet tegen nieuwbouw en nieuwe bewoners, maar de tweedeling wordt alleen maar groter".

Tegenstellingen 

Na een jarenlange strijd om de aandacht van het stadsbestuur, lijkt de bewonersgroep nu toch terrein te winnen. De steun van burgemeester Halsema, die het plan in ontvangst nam is binnen. Halsema: "Overal komen extra woningen bij. In Noord is dat erg zichtbaar. Dat ging gepaard met de toename van de tegenstelling tussen nieuwe en arme bewoners die er al zitten. Het tegengaan van die tegenstellingen is de belangrijkste opgave." 
Eva Bollen van bewonersorganisatie Red Amsterdam Noord presenteert het wijkplan bij de Stopera
Quote

"Ambtenaren werken nog steeds voor de bestuurder, niet voor de bewoners. Dat moet veranderen"

eva bollen, actiecomité red amsterdam noord
Maar het is niet Halsema, maar de wethouders en hun ambtenaren die de plannen moeten gaan uitvoeren. Red Amsterdam Noord is kritisch op Jakob Wedemeijer, de nieuwe SP-wethouder Wonen. Eva Bollen: "Ze moeten de woningcorporaties veel strenger aan hun prestatieafspraken houden over bijvoorbeeld het onderhoud. Het lastige is dat ze niet per corporatie worden afgerekend op hun prestaties, maar collectief. Dan kun je er als woningcorporatie nog steeds een potje van maken, als de gezamenlijke prestaties maar voldoende zijn."

Grof geld

Ook moet er een stop komen op het voor grof geld verkopen van sociale huurwoningen, vindt Bollen. "Knap ze op voor de bewoners zelf, die moeten nu hun wijk uit om betaalbaar te kunnen wonen. Er worden ook wel sociale woningen bijgebouwd, maar te weinig. Vaak zijn het studio's van dertig vierkante meter die ook nog eens tijdelijk worden verhuurd." Wethouder Wedemeijer van Wonen heeft al voorgesteld om sociale woningen door de gemeente aan te kopen. Maar, zegt hij: "Ik kan het deze periode niet beloven."
Nieuwbouw naast de Vogelbuurt
Op de vraag of de bewoners na al die jaren écht iets bereikt hebben, moet Bollen even nadenken. Ja, zegt ze. "Maar het gaat heel langzaam. Ambtenaren werken nog steeds voor hun bestuurder, maar niet voor ons bewoners. Dat moet veranderen."

Een belofte wordt binnenkort wél al verzilverd: In april start de renovatie van het eerste blok sociale huurwoningen in de Vogelbuurt. De huurders kunnen na de opknapbeurt terugkeren naar hun woningen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938